Detaljerad beskrivning (longdesc)

Om bilden behöver en utförligare beskrivning kompletteras alt-texten med en detaljerad beskrivning – longdesc på HTML-språk. Bilden skall fortfarande ha en alt-text.

Longdesc syns inte på webbsidan utan finns i källkoden på sidan. Vissa hjälpmedel kan läsa denna.

Ställ in en longdesc

Högerklicka på bildnamnet i bildmodulen och välj Egenskaper.

Högerklicka på bildnamnet och välj Egenskaper

Ett nytt fönster öppnas och man får fylla i longdesc:

Skärmdump på longdesc i bildarkivet
Under alternativet Länk till mer information om bilden (longdesc) klickar man på Bläddra.

Här kan man länka bilden till mer information, exempelvis en fil, en webbsida eller en extern länk. Den vanliga länkdialogen öppnas.

Tillgänglighetstips! Enligt Vägledningen 24-timmarswebben (avsnitt 5.6.1) skall man kunna beskriva meningsbärande objekt med alt, title eller longdesc.