Fyll i ett metadatavärde

Ett metadatavärde kan ändras på två ställen. Dels direkt under fliken Metadata på respektive sida/objekt men även i publiceringsguiden.

Egenskaper

Högerklickar man på en sida och väljer Egenskaper och fliken Metadata kan det se ut på följande sätt:

Skärmdump på Egenskaper för webbplats

Här går det att fylla i följande värden:

• Text i textfältet Nyckelord.
  • Sidansvarig (se bild ovan) är utgråat för den har inställningen Ärv värde vilket innebär att värdet är hämtat från ovanliggande sida så användaren slipper fylla i fältet. Vill man ändra detta värde på en sida bockar man ur rutan Ärv värde.
  • Typ av webb har en röd asterisk vilket innebär att fältet är obligatoriskt. Det innebär att man måste ange ett värde för att sidan ska kunna bli publicerad.
  • Det går att lägga till fler alternativ i Relaterad information genom att klicka på ikonen till höger om metadatafältet.
  • Sidans namn och Skapad av är utgråade för det är systemvärden dvs systemet hämtar dessa värde automatiskt.

Metadata är versionerat vilket innebär att du alltid måste publicera de förändringar du gör för att de ska visas online.

Vid publicering

Det går också att fylla i metadatavärden i samband med publicering. Klicka på ikonen Publicera. Ett nytt fönster öppnas. Under steg 2 i publiceringsflödet Metadata kan man fylla i metadatavärden på samma sätt som beskrivet ovan.

Skärmdump på publiceringsguiden

Systemvärden och Koppling till textmodul/bildmodul/mediamodul visas inte i publiceringsdialogen eftersom dessa värden inte går att ändra.

Om administratören har angett att metadata ska anges måste dessa fyllas i varje gång en ny sida skapas för att den skall kunna publiceras. Försöker man publicera utan att fylla i metadata får man upp följande fönster som specificerar vilka metadata som är obligatoriska som inte fyllts i:

Skärmdump på felmeddelande