Bildbeskrivning

Skärmdump på fliken bildbeskrivning i Bildmodulen

Alternativtext (alt-text)

Detta är en text som används om bilden inte visas eller om en funktionshindrad person använder hjälpmedel för att ta del av informationen.

Dock behöver man inte alltid fylla i en sådan text. Om bilden är ett designelement eller en dekorationsbild skall man inte fylla i någonting. I koden blir det då alt="" vilket gör att hjälpmedelsverktyg hoppar över bilden.

Om administratören har kryssat i att man skall aktivera tillgänglighetsstöd på webbplatsen så är systemet inställt så att man får en påminnelse om att eventuellt ange alt-text när man klickar OK när man har valt en bild.

Skärmdump på påminnelse om alt-text
Vill man inte fylla i en alternativtext så väljer man OK. Klickar man Avbryt så hamnar man på fliken Bildbeskrivning.

Använd alternativtext

Kryssa i rutan Använd alternativtext för att kunna ange eller hämta en alternativtext.

Ange en alternativtext

Fyll i en alternativtext här som visas istället för bilden. Tänk på att fylla i en text som förmedlar någonting om bilden. Lägger man till en bild med en text i skall man alltid ange vad som står i texten på bilden. Om bilden länkar någonstans skall man ange detta i alternativtexten.

Om alt-texten är längre än 100 tecken så får man upp en varning:

Tillgänglighetsvarning

Hämta alternativtext från metadatat Beskrivning

När man laddar upp en bild i bildarkivet kan man ange en beskrivning på metadatafliken på bilden. Läs mer om detta under Menyn i Navigatorn-> Bildarkiv. Om det finns det en beskrivning på den aktuella bilden med metadata kan man välja detta alternativ annars är det utgråat.

Tips! Poängen med detta är att man skall slippa att fylla i en alternativtext varje gång man använder bilden. I stället lägger man till en bra beskrivning i metadatafältet när man laddar upp bilden.

För god tillgänglighet ska samtliga meningsbärande grafiska objekt beskrivas med alt-text.

• Skriv korta alt-texter på max 100 tecken som talar om vad bilden är/vilken funktion den har.
  • Undvik att skriva att det är en bild - det sköter webbläsaren.
  • Om bilden innehåller text är den texten oftast lämplig som alt-text.
  • Bilder som är länkade till ett annat dokument bör ha en alt-text som beskriver vart länken leder, vanligtvis den text man skulle använda som länktext om bilden inte fanns.

Om man länkar en bild och fyller i både alt-text och länkbeskrivningstext så visas oftast bara alt-texten i webbläsaren. Bägge dessa beskrivningar skrivs dock ut i HTML. Det är webbläsaren som bestämmer vad som ska visas. Internet Explorer väljer att bara visa alt-texten. För exempelvis en synskadad läses både bild — och länkbeskrivningstext upp, det är därför viktigt att fylla i båda.

Bildtext (visas under bilden)

Använd bildtext

Kryssa i rutan Använd bildtext för att kunna ange eller hämta en bildtext som skrivs ut vänsterställt under bilden. Formatmallen på bildtexten styrs centralt (genom Egenskaper på webbplats->Utseende->Formatmallsmappning ->Bildtext)

Hämta bildtext från metadatat Beskrivning

När man laddar upp en bild i bildarkivet kan man ange en beskrivning på metadatafliken på bilden. Läs mer om detta under Menyn i Navigatorn-> Bildarkiv. Om det finns det en beskrivning på den aktuella bilden med metadata kan man välja detta alternativ annars är det utgråat.

Använd alternativtexten som bildtext

Om man vill nyttja den alternativtext som man fyllt i kan man kryssa i denna ruta så skrivs denna ut även som bildtext under bilden på sidan.

Exempel på bildtext

Den formatmall som bildtexten skrivs ut med ställs in centralt på webbplatsen. Egenskaper för webbplats-> Utseende-> Formatmallsmappning.

Bild med bildtext

Om man har en lång bildtext som blir bredare än bilden:

Bild med en lång bildtext som gör att texten är bredare än bilden

Då kan man sätta en bredd på bildmodulen så att även bildtexten radbryter:

Bild med en lång bildtext som gör att texten är bredare än bilden

Detta gör man genom att högerklicka på bilden och väljer Egenskaper.  Under fliken Inställningar ställer man in den bredd som bilden har (i detta fall 200px).
Bredd på modulen