Skärmdump på fliken inställningar i bildmodulen

Inställningar

Skapa länk av bilden

Väljer man detta alternativ blir bilden klickbar. Kryssa i rutan “Skapa länk av bilden.." och välj därefter Bläddra. Då öppnas den vanliga länkväljaren och man väljer var/vad bilden skall länkas till.

Alternativ bild när musen förs över bilden

Detta används när man vill visa en annan bild när musen förs över bilden. Välj bild i bildarkivet som skall visas när musen förs över bilden. Tänk på att göra de två bilderna lika stora.

Anpassa bildens storlek till tillgänglig yta

Används vid absolut positionerade sidor. Kommer att förändra storleken på bilden när modulens storlek ändras i redigeringsytan. Denna funktion förändrar inte filstorleken utan bilden förblir lika stor även om man anpassar bilden till en liten yta. Det är också stor risk att bilden blir oproportionerlig, använd hellre Redigera bild som skalar om storleken på bildfilen.
OBS! Denna ruta är utgråad om man inte har behörigheten "Lägg till absolut innehåll".

Bildstorlek

Använd bildens originalstorlek

Denna är förinställd så att bildmodulen visar bildens originalstorlek.

Använd fördefinierad anpassad storlek

Detta alternativ syns bara om man har aktiverat bildstorlekar på webbplatsen. Då kan man välja att skala om bilden till en viss bildstorlek som visas i listan.

Anpassa bildens storlek

Om man vill lägga till en mindre variant av bilden kan man ställa in storlek här. Man måste ange max bredd och max höjd. Bilden skalas om till max bredd eller max höjd beroende hur bilden ser ut. Bilden skalas om proportionerligt.

Aktivera bildzoom vid anpassad bildstorlek

Om man har valt att anpassa bildens storlek automatiskt kan man kryssa i denna ruta för att använda en bildzoom för att förstora bilden. Bilden kan aldrig bli större än originalbilden.

Klickbar bild, SvampenFörstora bilden

Klickbar bild, Svampen

Bilden blir klickbar (får en hand som markör om man för musen över bilden). Klickar man på bilden så förstoras bilden medan övrig bakgrund gråas ut.
Bildzoom
För att återgå till normalt läge, stäng ner förstorningen med det svarta krysset längst upp till höger på bilden.
Stäng bildförstorningen
Tips! Förstoringen utgår från den bild som används och anpassar den till storleken på besökarens webbläsarfönster. För bästa resultat, låt originalbilden vara i samma storlek eller lite mindre än bredden på webbplatsen.

OBS! Denna teknik bygger på javascript. Går det inte att få zoom-effekten innebär det kanske att webbläsaren inte har javascript aktiverat. Bilden förstoras då i det fönster som är öppet.