Navigator

Navigatorn visar navigationsträdet som används för att enkelt kunna navigera i strukturen och välja det objekt man vill ändra på. Här visas alla sidor som skapats på webbplatsen, både publicerade och opublicerade.

Objekttyper

Det finns flera sorters objekt i en webbplats, tex. sidor, länkar, mappar, nyheter. Alla visas i navigationsträdet, och de olika objekttyperna har varsin ikon för att man enkelt ska kunna se vilken typ ett visst objekt har:

Olika ikoner i navigatorn

Behörighet!
För att få skapa nya webbsidor krävs behörigheten "Skapa webbsida".
För att få skapa ny webbplats krävs behörigheten "Skapa webbplats".
För att få skapa nya länksidor krävs behörigheten "Skapa länk".
För att få skapa nya arkiv krävs behörigheten "Skapa arkiv".
För att få skapa nya mappar krävs behörigheten "Skapa mapp".
För att få skapa nya strukturobjekt krävs behörigheten "Skapa strukturobjekt".

För att se underliggande sidor under en mapp eller en sida, klicka på plusknappen.

Sidikoner

Ikonen för sidor kan se ut på sex olika sätt:

Skärmdump på sidikoner
  • Publicerad sida - webbsidan är publicerad. Sidan ser likadan ut i redigeringsläget som online.
  • Ändrad sida - webbsidan har blivit ändrad sedan den sist blev publicerad. Nu kanske sidan ser annorlunda ut i redigeringsläget jämfört med online. Denna ikon är en påminnelse för att redaktören ska komma ihåg att publicera ut de ändringar som gjorts.
  • Avpublicerad sida - webbsidan är avpublicerad, det vill säga den syns enbart i redigeringsläget.
  • Sida i publiceringsflöde - webbsidan väntar på att bli justerad eller granskad innan publicering. Publiceringsflöde används oftast när en redaktör inte har behörighet att publicera information. Istället skickas webbsidan till en annan person som granskar/justerar sidan innan publicering. Även om redaktören har rätt att publicera så kanske man vill att någon godkänner sidan innan publicering.
  • Sidlås - webbsidan är låst för redigering. Sidlås aktiveras så fort någon börjar redigera en sida, för att förhindra samtidig redigering. Med redigering menas att en modul öppnas av en användare i redigeringsläge eller att Egenskaper öppnas för en modul. Sidlåset låses upp så fort sidan sparas eller publiceras.
  • Tidsstyrd publicering - webbsidan har en tidsstyrd publicering. Antingen att den ska publiceras senare eller att den ska avpubliceras ett speciellt datum.

Sidlås måste aktiveras på webbplatsen och används därför inte av alla.

Ikonen Översatt sida visas till vänster om webbsidan om sidan är ihopkopplad med sidor på andra språk.

Ikon för Översatt sida

För att se navigatorn krävs behörigheten "Aktivera sidolist".