Fliken Alias

Här kan man skapa kortadresser till olika ställen på sidan eller till hela webbplatsen. Adresserna i SiteVision är uppbyggda med hjälp av det id som webbsidan använder i systemet. Detta är ganska långt och därför blir adresserna relativt svårlästa som exempelvis:

http://www.namn.se/ovrigt/login.4.7978df731233a9f169d80003273.html

SiteVision har därför en inbyggd aliasfunktion som man kan använda för att korta av adresser till ett “läsbart format" enligt följande:

http://www.namn.se/alias

där alias kan vara tex. "login". Denna adress kopplas sedan till önskvärd sida i SiteVision.

Skärmdump på fliken Alias
Detta gör man genom att klicka på plusknappen. Ett nytt fönster öppnas:
Skärmdump på Alias exempel

Här fyller man i det nya namnet och bläddrar fram adressen till sidan som man vill ha en snabbadress till. Istället för att skriva hela sökvägen eller leta i menyer kan man nu skriva testwebb.se/login (i detta exempel är adressen till webbplatsen testwebb.se) så når man inloggningssidan enkelt.

För att ta bort ett alias markerar man det i listan och klickar på minusknappen. För att ändra ett alias, klicka på egenskapsknappen.

Lägg upp en www-adress som pekar på en enskild sida

Exempelvis om adressen www.xxx.se skall visas på sidan www.exempel.se/xxx.

1. Se till att DNS:en www.xxx.se pekar på den server där SiteVision är installerat. För att peka om DNS:en kontakta er IT-avdelning eller den leverantör ni köpt adressen av.

2. Sätt upp adressen www.xxx.se som sekundäradress på huset som har www.exempel.se som primäradress.

Fyll INTE i http:// här!

3. Gå in på fliken Alias under Webbplatsinställningar och lägg upp ett alias som heter www.xxx.se och sätt målsidan till www.exempel.se/xxx.

Fyll INTE i http:// här!

Det går inte att lägga till ett alias som heter www.xxx.se/login. När du lägger upp en www-adress som alias så går det inte att ha med några sökvägar till undersidor som ex www.xxx.se/login.  Däremot kan alias:et www.xxx.se peka på en målsida som är en undersida på en annan domän.

Alias till ankarlänk

Om man skapar ett alias till en ankarlänk så går den till modulen man pekar ut. Det är bara modulen som renderas.

Om man vill skapa ett alias som ska fungera som en ankarlänk så får man göra en relativ extern url (ex /bild.html#modulen) i aliaset.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Egenskaper för webbplats"