Exempel Metadata

Om man gör en anpassad vy med typen metadata innebär det att metadata på sidan styr vad som visas i den vy som vi skapar. I detta fall är det metadatavärdet Utvecklare, som sidorna ska vara märkta med för att visa informationen i högerspalten

Det går inte att skapa anpassade vyer av layouter som innehåller innehållsytor/mallytor.

Gör så här:

1. Sätt upp ett metadatafält på webbplatsen om det saknas för detta syfte. Lämpliga metadatatyper är Envalsalternativ och Datum. I det här exemplet skapar vi metadatafältet Kundtyp av typen Envalsalternativ, med ett av alternativen satt till Utvecklare.

2. Högerklicka på en layout och välj "Anpassade vyer -> Skapa anpassa vy". Ett nytt fönster öppnas:

Steg 1 metadatavy
3. Fyll i ett vynamn, välj Metadata och klicka på Nästa. Steg 2 öppnar sig:
Skärmdump på steg 2 anpassade vyer

​Välj det metadatafält som du skapade, Kundtyp, och välj lika med som begränsning. Fyll i det värde (i detta fall Utvecklare) som du vill skapa en vy för.

• Metadata - Välj det metadata du vill basera vyn på. I listan visas alla metadatafält som är uppsatta på webbplatsen.
  • Begränsning - Här väljer man vilken begränsning (villkor) som ska gälla för metadatat. Väljer man begränsningen "lika med" måste metadatavärdet på sidan stämma exakt överens med det som står i rutan Värde nedan (viktigt att man är noga med gemener/ versaler/punkter osv).

Begränsning på anpassade vyer

Tips! "Större än" och "mindre än" kan man använda ihop med datum.

• Värde - Här fyller man i det värde som ska matcha begränsningen för att det ska visas en specifik vy.

4. Klicka på Slutför.

5. Nu visas enbart den anpassade vyn under Innehåll.

Skärmdump på innehåll

7. Fyll på med innehåll som ska visas på de sidor där man väljer alternativet Utveckling för metadata Kundtyp.

För att komma tillbaks till standardvyn, klicka på ikonen Återgå under Innehåll:

Återgå

8. Byt gärna namn på layouten med anpassade vyer. Namnet på layouten visas i listan. Har man flera layouter med samma namn kan det bli svårt att hålla reda på dem. I detta fall finns det också ytterligare en anpassad vy på denna layout för Kunder.

Namn på layouter

Om man skapar flera anpassade vyer utifrån samma layout så gäller kriterierna uppifrån och ned.