Fliken Ordförklaringar

Under denna flik kan du ställa in så att olika typer av ordförklaringar aktiveras (förkortningar, akronymer och ordförklaringar). Ord som har en förklaring blir markerade på webbplatsen med en streckad understrykning.

Denna funktion kräver att man satt upp metadatafält, läs mer om detta i Lathunden Ordförklaringar

Skärmdump på fliken Ordförklaringar

Grundläggande

Aktivera automatiska ordförklaringar

Denna ruta kryssas i för att aktivera ordförklaringar på hela webbplatsen.

Minuter mellan uppdatering av ordlistan

Funktionen bygger på metadata och sök. Efter att en ny ordförklaring lagts till måste ett nytt sökindex byggas upp. Standard är att funktionen bygger ett nytt sökindex varje timme. Här går det att minska eller öka denna tid. Om lite förändringar görs på ordförklaringar, ställ gärna upp denna tid för uppdatering.

Välj metadatadefinition för

Ord

Här väljer man det metadatafält som skapats för ord.

Ordförklaring

Om man vill visa förklaringen i en tool-tip (när man för musen över ordet) så väljer man här det metadatafält som skapats för förklaringen.

Det går att lägga till fraser av ord.

Tänk på att försöka att undvika att lägga upp ord både som ord och i en fras. Om ett ord är förklarat både som ett enskilt ord samt att det ingår i en fras så blir det i de flesta fall ordet som blir markerad som ordförklaring i texten. Undantaget är om ordet är det sista ordet i frasen.

De ord som läggs upp får inte börja med specialtecken, endast siffror eller bokstäver.

Ordförklaringsfunktionen är case sensitive, se exempel nedan:

Exempelvis upplagt ord lingonris -> träff på lingonris och Lingonris men inte LINGONRIS, den klarar alltså en stor bokstav i början av ordet men inte mer.
Ex: upplagt ord Lingonris-> träff på lingonris och Lingonris men inte LINGONRIS.
Ex: upplagt ord LINGONRIS -> träff på lingonris och LINGONRIS men inte Lingonris.

Om du lägger upp flera ord i en artikel med komma separering exempelvis: Annica, Ulrika, Malin får du träff på hela stycket "Annica, Ulrika, Malin" men även på varje enskild komma separerad del.

Visning av ordförklaringar

Välj moduler

Klickar du på denna knapp så visas en lista över alla moduler i SiteVision. Här väljer du de moduler som du vill att ordförklaringarna ska gälla för exempelvis textmodulen, tabellmodulen eller nyhetsmodulen.

Markera bara första träffen av varje ord per sida

Denna kryssar du i om enbart första förekomsten av ordet ska markeras som ordförklaring. Annars kan det bli mycket understrukna ord i en text.

Markera även ord i mallar

Om du vill att förklaringarna ska visas även för moduler som ligger i mallar så väljer du detta alternativ.

Använd egen mall för presentation

Här kan du ändra utseendet för hur förkortningar, akronymer och ordförklaringar visas. Som standard visas orden på följande sätt:

Jfr

Förkortning: En röd streckad linje under ordet.

Skärmdump på akronym exempel

Akronym: En grön streckad linje under ordet.

Skärmdump på ordförklaring exempel

Ordförklaring: En blå streckad linje under ordet.

Sidorna eller arkivet där ordförklaringar ligger måste vara publikt för att ordförklaringarna ska fungera.

Ytterligare information för utvecklare (endast på engelska)

Koden i de egna mallarna för denna modul använder SiteVisions publika API
Tillgängliga element i den egna mallen

Förklaringstyper

Aktivera förkortningar/akronymer/ordförklaringar

Här väljer du vilka typer av förklaringar du vill visa på webbplatsen. För respektive typ som ska visas så får du peka ut metadatafältet för ordförklaringstyp samt fylla i värdet (exakt samma som i metadatafältet). Klicka OK.

En akronym är en förkortning av varje ingående ords inledande bokstav tex IKEA (I står för Ingvar, K för Kamprad, E för Elmtaryd och A för Agunnaryd)

Skärmdump på fönstret Ställ in förkortningar

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Egenskaper för webbplats"