Fliken HTML-export

I bland vill man kunna extrahera allt statiskt innehåll från en webbsida för att kunna köra webbplatsen på en server som inte har SiteVision installerat, här hittar du en lathund. Då gör man extraktion av allt dynamiskt på webbsidan och visar en version med enbart statiskt innehåll.

En del kunder använder HTML-export till arkivering en gång i månaden medan andra vill ha en kopia varje natt för att kunna köra på den om det blir problem med webbplatsen.

Endast sidor som är publika kommer att inkluderas i HTML exporten.

Delmoment 1: HTML-exportinställningar

1. Det första man kan göra är att ställa in ett meddelande som visas istället för de moduler som är exkluderade vid en HTML-export. Högerklicka på webbplatsen, välj Webbplatsinställningar till vänster och fliken HTML-Export.

Skärmdump på fliken HTML-export

Vill man inte att det ska stå någonting lämnar man rutan tom, annars fyller man i ett meddelande till besökarna. Det kan vara bra att meddela att webbplatsen går under begränsad funktionalitet. I textrutan går det att skriva text, HTML eller Velocity.

Delmoment 2: Välj vilka moduler man skall exkludera

2. Om man inte gör något och sedan exporterar hela webbplatsen till HTML i delmoment 3 så kommer hela webbplatsen att exporteras. De dynamiska funktionerna kommer att synas men inte fungera. Därför man bör exkludera alla dynamiska moduler så att extraktionen blir en fungerande statisk webbplats.

Fliken Exkludering finns på alla moduler och är som standard inte ikryssad. Därför måste man aktivt gå in på alla sidor med dynamiska (interaktiva) sidor och kryssa för rutan Exkludera i HTML-kod. Därefter kan man välja vad som skall visas istället.

• Standard (Systemmeddelande): Om man vill att det systemmeddelande som man fyllde i under delmoment 1 ska visas.
  • Tomt: Om man inte vill visa något meddelande.
  • Egen (Ange nedan): Om man vill ange ett specifikt meddelande för en modul så fyller man i det i fältet nedanför.
Exkludering av modul

Delmoment 3: Exportera till HTML

3. Gå till Egenskaper för webbplats -> Webbplatsinställningar -> HTML-export. Klicka på knappen Inställningar.

4. Ett nytt fönster öppnas. Här startar man exporten och man kan välja om man vill ha en katalog med dagens datum.

Skärmdump på exportera sidor

Exporten sparas i en katalog på servern som ligger under /var/opt/sitevision/export/html/

Schemaläggning av export

Kryssa i Aktivera för att schemalägga en export.

• Starttid - Ställ in en starttid. Klicka på pilen till höger så fälls det ut en kalender.
  • Upprepning - Här går det att välja mellan Varje timme/Varje dag/Varje vecka eller Varje månad.
  • Skapa schemalagd export i mapp med dagens datum - Om man gör en extraktion ofta kan det vara bra att få datum på katalogen, då kryssar man i denna ruta. Det skapas då en katalog med dagens datum under utpekad katalog.Om man skall göra en extraktion av flera webbplatser så sparas innehållet på samma ställe och det innebär att man skriver över informationen. Det är alltså nödvändigt att kryssa i denna ruta för att få flera underkataloger under katalogen html vid extraktion av flera webbplatser.

Klicka därefter på OK. Nu går det även att se det schemalagda jobbet i schemahanteraren under servern. Högerklicka på servern, välj Egenskaper och fliken Schemahanterare.

Engångsexport

Vill man bara ha en extraktion vid ett tillfälle behöver man inte ställa in schemaläggning utan man klickar bara på Kör export nu.

Delmoment 4: Använda den statiska webben

5. För att den extraherade statiska webben skall kunna köras måste den ligga i rotkatalogen på en webbserver. På vår utvecklarguide finns exempel på hur man kan göra med en Apache-webserver.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Egenskaper för webbplats" samt licens för HTML-export.