Sökformulär

Skärmdump på fliken Sökformulär

Sökfält

Storlek

Här ställer du in bredden på sökfältet. Standardinställningen är 200px. Det går att ställa in pixlar eller em.

Storleken är på sökfältet, sedan tillkommer sökknappen.

Formatmall

Här väljer du vilken formatmall som ska användas i sökfältet.

Sökknapp

Här väljer du om du vill ha en bild eller text som sökknapp.

Använd textknapp

Väljer du textknapp får sökknappen texten som står i fältet. Standardtexten är Sök. Sedan väljer du formatmall för texten.

Använd bildknapp

Väljer du Använd bildknapp så får du bläddra fram en bild ur bildarkivet som ska användas som sökknapp.

Automatiska förslag på sökord

Ge förslag på sökord när användaren skriver sin fråga

Kryssa i denna ruta om sökordsförslag ska komma upp i sökrutan när besökaren fyller i sökfältet. Standardinställningen är 10 förslag.

sökordsförslag

Sökordsförslag

Sortera förslagen i bokstavsordning

Kryssa i denna ruta om sökordsförslagen ska visas i bokstavsordning. Om rutan är urkryssad så visas förslagen i relevans-ordning.

Direktsökning

Gör sökning direkt när användaren skriver i sökfältet

I facetterad sök kan man göra en direktsökning. Då görs sökningar hela tiden, allt eftersom användaren skriver in text i sökfältet.

För att användarna ska få relevanta träffar utan att behöva skriva in hela ord rekommenderas att wildcard-sökning aktiveras.

Denna funktion kan - men bör inte - kombinera med sökordsförslag eftersom det då för användaren kan bli otydligt vad som gäller. Nedan visas ett exempel på att användaren fått upp förslaget "Bildalbum", samtidigt som han/hon redan fått detta sökresultat presenterat...

Direktsökning

Direktsökning, sker medan användaren fyller i sökrutan

Denna sida publicerades: 2016-05-11