Hjälpwebb

Informationen gäller:
Klassiska redigeringsläget

Sortering

Standardsortering

Sökträffar listas/sorteras efter träffpoäng (relevans) om du inte ställt in någon särskild sorteringsordning. Träffpoängen beräknas av sökmotorn och beror på hur viktig sökfrågan är i förhållande till funna dokument. Beräkningen av poängen beror på en stor mängd faktorer och samband, men de mest avgörande beräkningsgrunderna är:

  • hur många gånger sökordet finns med i texten
  • hur tidigt i texten sökordet finns
  • hur stor del av texten sökordet är (sökordet rankas högre i en kort text än lång text)
  • hur indexfältet som sökordet förekommer i är prioriterat
  • hur träffen är prioriterad

Om du vill frångå relevans-sortering (dvs "bästa" träffarna först) kan du själv ange vilket/vilka fält som denna modul ska använda som standard.

Använd egen standardsortering av träffar

Kryssa i denna ruta och klicka på plusknappen för att lägga till ett sorteringsfält. Ett nytt fönster öppnas:

Lägg till egen sortering

Fältnamn

Ett sorteringsbart (ett fält som inte är analyserat och inte har fler värden) fält som finns i sökindexet. Exempelvis "name", "name.sortable", "title", "title.sortable" och "lastpublished".

Vill du sortera på metadata så börjar fältnamnet på "metadata.sortable.". Om ditt metadata heter "keywords" så heter fältnamnet "metadata.sortable.keywords".

Sorteringsordning

Sökresultaten kan visas i stigande eller fallande ordning. Standardinställningen är att sökresultaten sorteras stigande.

Exempel: För att sortera efter senast publiceringsdatum skriver man Fältnamn: lastpublished och Sorteringsordning: Fallande (se bild ovan).

Sortering för besökare

Om du vill ge besökare möjliget att själva sortera sökresultatet kan du lägga till vilka sorteringar som skall vara valbara här.

Som standard så placeras sorterings-länkarna ovanför facetterna. Utseendet för facetter gäller även för sorteringslänkarna, se Utseende på fliken Facetter.

Låt användare sortera sökresultatet

Kryssa i denna ruta och klicka på plusknappen för att lägga till ett sorteringsfält. Ett nytt fönster öppnas:

Sorteringslänk

Här anger du vilken text som länken ska ha

Sortering

Här kan du välja Använd standardsortering eller Använd egen sortering för att ange ett specifikt fält i sökindexet och en sorteringsordning.

Du bör lägga till ett (och endast ett) sorteringsalternativ som använder standardsorteringen om du lagt till alternativ som använder egen sortering. Annars har inte besökaren någon möjlighet att "återställa" efter att ha valt en sortering.

Denna sida publicerades: 2016-05-11

Skriv ut PDF-avsnitt

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Missa inga nya rön, tips och tricks! Prenumerera på insite!

Hitta till oss!

SiteVision AB (huvudkontor)
Vasagatan 10
702 10 Örebro

Info: 019-17 30 30
Support: 019-17 30 39

Senaste Tweets