Hjälpwebb SiteVision 4

Responsiva mallar

Responsiv webb innebär att man bygger en webbplats som anpassar utseendet beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär exempelvis att samma webbplats kan se olika ut för besökaren om den besöker webbplatsen med en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon.

Bilderna nedan visar en webbplats som är byggd med den nya tekniken där en dator, en läsplatta och en mobiltelefon använts för att visa samma sida.

Dator

Dator

Läsplatta

Läsplatta

Telefon

Telefon

Bra att veta innan du börjar skapa mallar

Innan du börjar bygga dina mallar behöver du känna till begrepp som layout, innehållsyta och mallyta. Du bör även fundera på hur mallarna ska se ut samt om de ska uppfylla några speciella krav, till exempel på tillgänglighet.

Det är viktigt att du förbereder dig när du ska bygga mallar. Du behöver sätta upp formatmallar, webbplatsfärger och metadata som ska användas. För responsiva webbplatser behöver du även aktivera reponsiv webb, lägga till brytpunkter och göra inställningar för det grid som ska användas.

Eftersom delmallarna ligger till grund för alla andra mallar är det viktigt att skydda dem så att ingen obehörig kan göra ändringar av misstag.

För att bygga mallar är det bra om du har behörigheterna "Visa mallar", "Skapa mallar", "Hantera responsiv webb", "Lägga till grid, gridrad och gridspalt", "Hantera sidlayout", "Hantera färger" och "Hantera formatmallar".

Denna sida publicerades:

Missa inga nya rön, tips och tricks! Prenumerera på insite!