Lathund Åtkomstkrav

Under Åtkomstkrav kan man ställa in krav på protokoll för att nå vissa sidor på webbplatsen. Detta kan man göra om man vill att vissa sidor (exempelvis inloggningssidan, formulär med personuppgifter etc) ska vara krypterade men inte hela webbplatsen.

Skärmdump på åtkomstkrav

Laddar du ned en fil via https måste en webbläsarinställning göras i Internet Explorer. Välj menyn Verktyg, och därefter Internet-alternativ. Under fliken Avancerat och underrubriken Säkerhet finns kryssrutan Spara inte krypterade sidor på disken. Se till att denna är markerad i Internet Explorer. Läs mer om problem med filnerladdning över HTTPS på: http://support.microsoft.com/kb/q812935

Så här gör du

1. Beställ certifikat

Beställ ett certifikat hos valfri leverantör av certifikat. Vi rekommenderar PKCS12 nyckellager.

2. Aktivera HTTPS

SiteVision använder Apache Tomcat som webbserver, gör på följande sätt:

1. 1. Kopiera certifikatet till data/keystore
  2. 2. Redigera server.xml (hittas i tomcat/conf)
  3. 3. Leta reda följande:
  1. 4. Ändra sökväg keystoreFile och lösenord keystorePass. Om PKCS12 nyckellager används, ändra keyAlias till keystoreType och ange PKCS12.
  1. 5. Spara
  2. 6. Starta om SiteVision-tjänsten
  3. 7. Kontrollera uppstart och initiering av certifikatet i data/log/system/wrapper.log

3. Testa

Prova att det går att surfa till webbplatsen via https://

3. Ställ in åtkomstkrav på webbplatsen samt på de sidor som ska vara krypterade

Om du ska använda denna lösning rekommenderar vi att ställa in HTTP (inte SSL) på webbplatsen. Därefter går du in på de specifika undersidor där du vill ha HTTPS (exempelvis inloggningssidan) och väljer det alternativet.

Markera webbplatsen och välj Egenskaper. Under Säkerhet, välj fliken Åtkomstkrav.

Skärmdump på åtkomstkrav

Kryssa i följande ruta:

HTTP:

Möjliggör endast åtkomst till sidan via HTTP-protokollet
Markera den sida som du vill ska vara krypterad. Välj Egenskaper. Under Säkerhet, välj fliken Åtkomstkrav.

Kryssa i följande ruta:

HTTPS (SSL):

Möjliggör endast åtkomst till sidan via SSL-krypterade anrop. Om en besökare via HTTP försöker att komma åt en sida som har kravet HTTPS så omdirigeras anropet automatiskt via HTTPS.

Detta ärvs vidare från ovanliggande sidor.

Har du inte ställt in HTTP på webbplatsen kommer alla sidor som du surfar till efter att du har varit inne på en krypterad sida att visas som https.

Denna sida publicerades: 2016-02-25