Prioriterade träffar

Här ställer du in vilka sökträffar som ska komma först (och de sökträffar som inte ska komma med alls) vid sökning på vissa specifika sökord.

Lägg till prioriterad träff

Klicka på plusknappen för att lägga till en sökordsmappning. Ett nytt fönster öppnas:

Sökordsmatchning

Här anger du sökordet som ska ha en eller flera prioriterade träffar.

Sökord måste anges exakt så versaler och gemener spelar en avgörande roll! Via kryssrutan "Använd olika kombinationer av gemener och versaler" så bestämmer du om de prioriterade träffarna enbart gäller för sökordet eller om det även ska gälla för lite olika varianter vad gäller stora/små bokstäver. Sökordsvarianterna som automatiskt skapas när rutan är ikryssad är:

• Exakt som du angett det
  • Enbart gemener
  • Enbart versaler
  • Inledande gemen
  • "Mening", dvs endast inledande versal och därefter enbart gemener
  • "Caps lock intryckt", dvs inledande gemen och därefter endast versaler.

Om du vill prioritera träffarna oavsett versal-/gemenkombination så måste du lägga till en mappning för varje enskilt sökord. Detta kan bli omständigt att administrera och för att slippa detta kan du få viss hjälp genom att kryssa i "Använd olika kombinationer av gemener och versaler"-rutan. Då dupliceras automatiskt sökordsmappningen du gör för flera olika sökord (se nedan för exempel).

Ett exempel som illustrerar skillnaderna i sökordsmatchning

Alternativ 1: Du anger "SiteVision" som sökord och kryssar inte i "Använd olika kombinationer..."

Ingen användning av gemener/versaler-kombinationer

Träfflistan för sökordet "SiteVision" kommer endast att registreras för sökordet:

• SiteVision

Alternativ 2: Du anger "SiteVision" som sökord och kryssar i "Använd olika kombinationer..."

Användning av gemener/versaler-kombinationer

Träfflistan för sökordet "SiteVision" kommer att registreras för sökorden:

• SiteVision
  • sitevision
  • SITEVISION
  • siteVision
  • Sitevision
  • sITEVISION

Prioriterade träffar

Här listas vilka sökträffar som ska komma först i sökresultatet vid sökning på det det ovan angivna sökordet. Ordningen på träffarna kan sorteras med "pil upp"-knappen resp. "pil ned"-knappen.

Klicka på plusknappen för att välja sökträff. Ett nytt fönster öppnas. Fönstret ser olika ut beroende på var sökindexet ligger (på serverobjektet eller på en enskild webbplats).

Lägg till prioriterad träff - sökindex på servern

Lägg till prioriterad träff - sökindex på webbplatsen

Sökträff

Här bläddrar du fram/anger vilken träff som det gäller (träffen måste vara indexerad för att det ska fungera).

Notera! Om du vill "peka ut" en fil eller bild i ett serverindex så måste du ange dess id-nummer. Bläddringsfunktion för bildarkiv/filarkiv finns enbart på egna index som lagts upp på webbplats-nivå.

Exkludering

Om du kryssar i denna ruta så kommer träffen inte med i sökresultatet. Helt enkelt ett sätt att helt enkelt ta bort sökträffar från ett sökresultat!

Ta bort prioriterad träff

Markera sökordsmappningen och tryck på minusknappen.

Ändra prioriterad träff

Markera sökordsmappningen och tryck på egenskaper-knappen. Ett fönster öppnas där du kan ändra aktuella inställningar.

För att en ändring av synonymer eller stoppord ska börja användas krävs att indexet indexeras om.

När du gjort alla dina ändringar och sparat det, starta då en full omindexering via Indexering-dialogen.

Denna funktion kräver licens för "Sökpaket 1".

Denna sida publicerades: 2016-09-08