Responsiva mallar

Responsiv webb innebär att man bygger en webbplats som anpassar utseendet beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär exempelvis att samma webbplats kan se olika ut för besökaren om den besöker webbplatsen med en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon.

Dator

Dator

Telefon

Telefon

Bra att veta innan du börjar skapa mallar

Innan du börjar bygga dina mallar behöver du känna till begrepp som layout, innehållsyta, mallyta och tema. Du bör även fundera på hur mallarna ska se ut samt om de ska uppfylla några speciella krav, till exempel på tillgänglighet.

Det är viktigt att du förbereder dig när du ska bygga mallar. Du behöver sätta upp formatmallar, webbplatsfärger, tema och metadata som ska användas. För responsiva webbplatser behöver du även aktivera reponsiv webb, lägga till brytpunkter och göra inställningar för det grid som ska användas.

För att webbplatsen ska bli helt responsiv är det viktigt att du använder dig av relativa värden. Procent istället för fasta pixlar. Detta så att webbplatsen blir skalbar och ser bra ut i samtliga enheter.

Eftersom delmallarna ligger till grund för alla andra mallar är det viktigt att skydda dem så att ingen obehörig kan göra ändringar av misstag och detta löser du med behörigheter.

För att bygga mallar behöver du behörigheterna "Visa mallar", "Skapa mallar", "Hantera responsiv webb", "Lägga till grid, gridrad och gridspalt", "Hantera sidlayout", "Hantera färger" och "Hantera formatmallar".