Lägg till webbanvändare

Klicka på plusknappen för att lägga till en ny webbanvändare.

Lägg till webbanvändare

Längst till höger finner du plus-knappen för att lägga till en webbanvändare

Plusknappen är endast synlig om inställningen "Tillåt inloggning med webbanvändare..." är aktiverad under Webbplatsinställningar -> Panelen Inloggning.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Hantera användare".

Efter du har klickat på knappen öppnas en ny vy där du får lägga till information.

Skapa webbanvändare

Allmänt

En webbanvändare kommer att skapas lokalt i Sitevision och följa med databasen. En webbanvändare är en så kallad simpleuser (samma som en SAML-användare) och behöver inte lagras i en katalogtjänst.

Inloggningsuppgifter

• Användarnamn - ska vara unikt och går inte att ändra i efterhand.

Observera att användarnamnet är skiftkänsligt.

Olämpliga användarnamn

- E-postadress är olämplig som användarnamn eftersom det dels innehåller en direkt personuppgift men också är att betrakta som instabilt. Exempelvis så kanske personer gifter sig och byter efternamn och därmed mailadress - då förändras identifieraren.

- Anställningsnummer, cn, användarnamn, personnummer och övriga personuppgifter är inte lämpliga med hänvisning till GDPR.

• Tillåt användaren att logga in med lösenord - Kryssa i rutan om användaren ska ha möjlighet att logga in via någon av Sitevisions inloggningsmoduler.

För att webbanvändare ska kunna logga in på webbplatsen krävs det att du aktiverar detta under Webbplatsinställningar -> Panelen Inloggning

Vald lösenordspolicy visas under inloggningsrutan

Om användaren inte följer lösenordspolicyn så får den omedelbar feedback om detta. I exemplet nedan saknas både en versal och en siffra för att lösenordet ska vara godkänt.

Lösenordet matchar ej lösenordspolicyn

Lösenordet sparas som SHA-256 hash värden.

Information

Här fyller du i information som namn, efternamn, e-postadress, titel, telefon, mobiltelefon och eventuellt en beskrivning om användaren.

Listas inte i katalogstrukturen

Webbanvändare syns inte grafiskt i strukturen (som katalogobjekt) med de går att söka fram. Det går då att högerklicka på användarnamnet och välja egenskaper för att redigera webbanvändarens uppgifter eller lösenord.