Skriv nytt blogginlägg

För att skapa ett nytt blogginlägg, klicka på länken Skriv nytt blogginlägg ovanför bloggen.

Länk skriv nytt blogginlägg

Då öppnas en bloggmall och man kommer in i ett bloggläge. Först ser man hela sidan men sedan dras den ihop till ett avskalat läge där man lägger till sitt blogginlägg:

Skriv nytt blogginlägg

Bloggmodulen visar de text, bild och YouTube-moduler som finns i mallen.

Fyll i fältet för rubrik (det är redan markerat så det är bara att börja skriva)

Lägg till rubrik

Byt ut dummybilden mot en riktig bild. Det kan man göra på två olika sätt:

• Dubbelklicka på bilden
  • Högerklicka på bilden och välj "Byt bild"

Ett nytt fönster öppnas:

Inställningar för bild

Här kan man ladda upp en egen bild om man väljer knappen Lägg till. En bilduppladdare visas där du får bläddra fram den bild du vill ladda upp från din egen dator. Klicka Ok så syns den i bildfönstret:

Ladda upp egen bild

Om man vill använda en bild som redan finns i bildarkivet så klickar man på fliken Sök i bildarkivet. Börja fyll i ett sökord i sökrutan. Det är en livesökning så alternativ visas hela tiden i listan under sökrutan. Markera en träff så visas den till höger. Klicka OK när du har hittat rätt bild.

Sök i bildarkivet

Önskas en alt-text får man gå till fliken Egenskaper för att fylla i det.

Alt-text till bild i bloggmodulen

Om administratören lagt till fördefinierade bildstorlekar syns dessa också under fliken Egenskaper:

Fördefinierade storlekar

Då kan personen som skriver blogginlägget välja mellan att lägga dit en liten bild (max 150px bred) eller en stor bild (max 450 px bred).

Klicka OK för att lägga till bilden och alt-texten i blogginlägget:

Lagt till Rubrik och bild

Markera fältet för innehåll och skriv dit text.

Hela inlägget

Nu har vi fyllt i all text och lagt till en bild. Nu finns det tre alternativ att göra med blogginlägget:

• Avbryt - för att avbryta hela inlägget
  • Förhandsgranska - för att förhandsgranska inlägget. Då visas hela sidan med blogginlägget.
  • Publicera - för att publicera ut inlägget.

Om man klickar på Förhandsgranska visas hela webbsidan med blogginlägget:

Förhandsgranska

Högst upp kan man välja Tillbaka till redigering eller Publicera.

Om man väljer Publicera för att publicera ut inlägget öppnas ett nytt fönster:

Publicerar blogginlägg

Om det finns metadata som är obligatoriska så visas dessa i publiceringsdialogen.

När man klickar på Publicera så kommer man till onlineläge där blogginlägget visas. Om man behöver gå in och redigera något, klicka på den gröna knappen längst ner till höger så kommer man in till redigeringsläget.

Färdigt blogginläggFörstora bilden