Lathund bloggkategorier

Bloggkategorier används ihop med Bloggmodulen. Modulen går inte att använda fristående.

Följande steg behövs för att bloggkategorier ska fungera:

1) Lägg till ett metadatafält för bloggkategorier (av typen Nyckelord)

1. Markera webbplatsen och välj Allmänt och fliken Metadata (Mallar).

2. Klicka på plusknappen för att lägga till ett metadatafält. Ett nytt fönster öppnas. Välj typen Nyckelord i vänsterspalten. Fyll i beskrivning och namn.

Lägg till nyckelord
3. Växla över till fliken Nyckelord. Lägg till nyckelord (bloggkategorier) genom att klicka på plusknappen. Ett nytt fönster öppnas där man anger nyckelordet.
Lägg till nyckelord
Det går också att ställa in en huvudsida (en sida där det går att läsa mer om nyckelordet) och synonymer.

4. Växla över till fliken Sök. Kryssa i "Gör fältet sökbart i SiteVision".

Fliken Sök på nyckelord

5. Växla över till fliken Inställningar.

Fliken Inställningar på nyckelord

Markera följande kryssrutor:

• Fältet är obligatoriskt -Om man vill att den som skriver blogginlägget ska kunna lägga till en bloggkategori på sitt blogginlägg.
  • Fältet får infogas i moduler (t.ex. Text) -Om man vill att kategorimetadatat ska visas i moduler (t.ex. nyhetsmodul eller bloggmodul) kryssas denna ruta i.
  • Arv ej möjligt (värde måste anges på alla sidor)- Kategoriseringen bör ju vara unikt per blogginlägg och ska således anges på alla sidor.

6. Klicka OK. Nu är metadatafältet skapat.

2) Aktivera metadatafältet på bloggmallen

För att bloggen ska fungera bra bör man använda en specifik bloggmall. På denna mall ska metadatafältet Bloggkategorier aktiveras.

1. Markera bloggmallen och välj Egenskaper. Välj Allmänt och fliken Metadatafält.

2. Klicka på plusknappen för att lägga till metadatafältet. Ett nytt fönster öppnas där man väljer metadatafältet Bloggkategorier.

Applicera metadatafält
3. Klicka OK.

3) Skapa ett bloggarkiv

1. Markera den plats i navigatorn där du vill placera ditt bloggarkiv. Klicka på ikonen Ny sida och välj typen Arkiv. Ge arkivet ett namn.

Bloggarkiv

4) Skapa en sida med en bloggmodul

1. Skapa en webbsida med en bloggmodul. Bloggmodulen finns under modulväljaren Interaktivt. Följande inställningar krävs:

Fliken Blogg

• Visa blogginlägg från - peka ut bloggarkivet som skapades under steg 3.
  • Hämta kategorier från - välj metadatafältet som skapades under steg 1.
Inställningar blogg 1

Fliken Skapa inlägg

• Visa länk för att skapa blogginlägg - Ställ in bloggmallen från steg 2.
  • Visa obligatoriska metadatafält - Denna ruta skall vara ikryssad för att metadafältet Bloggkategorier skall visas för bloggaren.
Blogginställningar 2
Övriga inställningar i bloggmodulen ställs in efter tycke och smak.

5) Lägg ut modulen Bloggkategorier

1. Välj modulen Bloggkategorier

2. Markera den blogg som bloggkategorier skall kopplas ihop med. Leta reda på rätt sida i vänsterspalten och markera bloggmodulen i högerspalten.

Välj blogg

3. Ställ in hur modulen ska se ut under fliken Utseende.

6) Resultat av bloggkategorier och blogg

1. Klicka på länken "Skriv nytt blogginlägg"

Skriv nytt blogginlägg

2. Fyll i formuläret med Rubrik och Text. När man klickar på Publicera så öppnas en publiceringsdialog där man får ange bloggkategorier som stämmer med innehållet i blogginlägget.

Fyll i bloggkategorier

3. Klicka på Publicera. Inlägget publiceras och du är online igen.

5. Det senaste blogginlägget visas överst i listan. Till höger ser man bloggkategorierna.

Resultat av blogg och bloggkategorier