Godt å vite om SAML

  • SAML-billetten er i utgangspunktet i XML-format og inneholder både attributter som må være til stede og attributter som du velger og kontrollerer over helt selv. Mer info om SAML-billett og SAML-sett.

  • Et av attributtene som må inkluderes, er et Subject med navnet NameID, som vi vanligvis refererer til som identifikatoren. Dette attributtet danner grunnlaget for hvordan Sitevision identifiserer brukeren og kobler dem til et brukerobjekt i Sitevision. Verdien av dette attributtet er angitt som brukernavnet i Sitevision.

  • Når du har en føderert pålogging, kan Sitevision ikke lese eller skrive til katalogtjenesten. Som standard mottar Sitevision kun informasjon om brukere i forbindelse med pålogging; informasjonen som Sitevision har tilgang til, er informasjonen som finnes i SAML-billetten. Les mer om dette under overskriften Enveiskommunikasjon.

Valg av SAML-identifikator

Du velger hva som skal sendes som identifikator i SAML-billetten når du konfigurerer idP- og SAML-løsningen. Du kan velge mellom de ulike unike feltene som er tilgjengelige for en bruker i din egen katalog.

Vi anbefaler at du velger en stabil identifikator som sannsynligvis ikke vil endres over tid.

Identifikatoren i SAML-billetten trenger ikke å være den samme som brukernavnet brukerne dine bruker for å logge inn (utenfor Sitevision), men det vil være det som vises som brukernavn i Sitevision. Identifikatoren er skiftesensitiv, det vil si at "kallekula" ikke er det samme som "KalleKula".

Anbefalte identifikatorer

  • Identifikatoren må være unik for brukeren og permanent. Eksempler på permanente identifikatorer er UUID, GUID eller ID-nummer.

Eksempler på uegnede identifikatorer

  • E-postadresser er et klassisk eksempel på uegnede identifikatorer fordi de anses som ustabile. For eksempel kan en person gifte seg og endre etternavn og e-postadresse, noe som betyr at identifikatoren endres. Dette fører igjen til at personen får en ny bruker i Sitevision.

Endring av SAML-identifikator

Identifikatoren i SAML-billetten danner grunnlaget for forbindelsen mellom en bruker i den fødererte katalogtjenesten og Sitevision. Endringer i identifikatoren betyr derfor at Sitevision ikke kan koble brukeren til brukerobjektet.

Endringer i identifikatoren vil føre til at det opprettes et nytt brukerobjekt i Sitevision. Hvis identifikatoren endres, vil brukeren fortsatt kunne logge seg på Sitevision med SAML-billetten, men vil nå ha et ekstra brukerobjekt.

Social Collaboration

På nettsteder hvor sosialt samarbeid er aktivert, vil det nye brukerobjektet også opprette en ny sosial brukeridentitet.

Det finnes flere ulike scenarier for når identifikatoren endres.

  • Du vil bevisst endre det som sendes som en identifikator og erstatte verdien som katalogtjenesten skal sende i IDP
  • Du justerer identifikatoren uten å vite at det vil ha konsekvenser
  • Endringer gjøres i katalogtjenesten der feltet som brukes som identifikator endres for en eller flere brukere. For eksempel vil du endre alle store bokstaver til små bokstaver, for å oppnå en standard.

I det første tilfellet kan du være proaktiv og, gjennom en bestillingsjobb fra Sitevision Product Support, bidra til å endre identifikatoren til det eksisterende brukerobjektet slik at brukerne beholder sin gamle brukeridentitet og innstillinger.

I de to andre tilfellene er «skaden» allerede gjort. Sitevision Product Support kan bidra til å gjøre bytter selv da, men siden bestilling av jobben krever litt planlegging, kan det hende noen eller alle brukere i en periode må klare seg uten å ha sine gamle brukeridentiteter og innstillinger.

Noen moduler, som bestilling, list favoriter og nettregistrering, er avhengige av brukerobjektet, og disse modulene påvirkes på en måte som ikke kan endres etter at identifikatoren er endret. Bestillinger, registreringer, lagt til favoritter og så videre må derfor konfigureres på nytt basert på det nye brukerobjektet.

Enveiskommunikasjon

Når nettstedet ditt har SAML som påloggingsmetode, vil forbindelsen mellom Sitevision og katalogtjenesten være enveis. Dette betyr at hvis det er gjort endringer i katalogtjenesten, vil Sitevision motta informasjon om den når brukeren logger på igjen. Informasjonen* reiser via SAML-billetten som følger med brukeren ved innlogging.

* Informasjonen som gis avhenger av hvordan SAML er konfigurert på idP-siden.

Hva skjer hvis en bruker blir slettet fra katalogtjenesten?

Som standard forblir brukeren på nettstedet fordi Sitevision mottar informasjon om oppdateringer bare når han er logget inn. Du kan deaktivere brukeren ved å høyreklikke på brukeren under panelet Bruker og velge «Deaktiver».

Er det mulig å opprette en automatisk synkronisering mellom katalogtjenesten vår og Sitevision?

Ja, det er mulig å bruke nettstedets REST API til å oppdatere Sitevision med endringer som skjer på katalogsiden, forutsatt at katalogtjenesten støtter lytting etter endringer.

Metoder som kan være av interesse:

  • SimpleUser: Brukes til å opprette en ny bruker denne har rukket å logge på.

  • EnableSimpleUser - Brukes til å enten deaktivere eller aktivere en bruker. En deaktivert bruker er ikke lenger synlig under Nettstedsinnstillinger > Brukere, men forblir i Sitevision og aktiveres på nytt ved innlogging Det er også en avkrysningsboks du kan bruke til å liste opp deaktiverte brukere under Nettstedsinnstillinger > Brukere.

  • UserIdentity - Brukes til å opprette en sosial profil før SimpleUser har logget inn.

  • EnableUserIdentity - Brukes til å enten deaktivere eller aktivere en sosial profil. En deaktivert profil vises ikke når du søker, men kan søkes gjennom Søk etter person-modulen hvis avmerkingsboksen «Søk etter inaktive eller skjulte brukere» er merket av.

  • ShowUserIdentity - Brukes til å skjule eller vise en sosial profil (når du søker). Alle brukere vises som standard. En skjult profil vises ikke når du søker, men kan søkes gjennom Finn person-modulen hvis avmerkingsboksen «Søk etter inaktive eller skjulte brukere» er merket av.

  • Egenskaper - Brukes til å hente, redigere og slette informasjon om en SimpleUser. Dette er metoden du bør bruke for å oppdatere for eksempel telefonnumre og e-postadresser.

  • AnonymizeUser - Brukes til å slette en bruker og dens informasjon. Vær oppmerksom på at anonymisering ikke kan reverseres. Hvis det bare er noen få brukere som du trenger å anonymisere, anbefaler vi funksjonen du finner under Nettstedsinnstillinger i stedet. Der får du bedre oversikt og det er mindre risiko for at feil bruker blir anonymisert.

Brukerobjekter i Sitevision

Det finnes to typer brukerobjekter i Sitevision.

  • User - brukerobjekter som opprettes under en direkte kobling mellom katalogtjenesten og Sitevision, for eksempel under egen serverdrift.
  • SimpleUser - brukerobjekt av typen Webbruker eller en bruker som opprettes under føderert innlogging ved hjelp av SAML eller OpenID Connect.

Brukerne i Sitevision Cloud-katalogen er av typen User. Kunder med egen katalogtjeneste i Sitevision Cloud har brukere av typen SimpleUser.

Brukerobjektet lagrer informasjon om brukeren.

  • Mine favoritter.
  • Innstillinger for redigeringsmodus (språk, tekststørrelse osv.)
  • Eventuelle data fra tredjepartsfunksjoner (f.eks. løsninger laget av våre partnere).

Sosial brukeridentitet i Social Collaboration

Hvis Social Collaboration er aktivert på nettstedet, opprettes en sosial brukeridentitet (UserIdentity) av Sitevision for hvert brukerobjekt som logger på. Du kan også opprette en brukeridentitet ved å enten høyreklikke en bruker i panelet Brukere og velge alternativet "Opprett brukeridentitet" eller ved å bruke UserIdentity-metoden i REST API.

Brukerobjektet og den sosiale brukeridentitet har en toveis referanse og er dermed gjensidig avhengige.

På den sosiale brukeridentiteten lagres informasjon knyttet til brukeren og Social Collaboration.

  • Profilbilde
  • Medlemskap i grupper
  • Varsler
  • Og mye mer knyttet til Social Collaboration


Denne siden ble publisert:

Hjalp informasjonen deg?

help.sitevision.no henviser alltid til den nyeste versjonen av Sitevision