Responsiva mallar

Responsiv webb innebär att man bygger en webbplats som anpassar utseendet beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär exempelvis att samma webbplats kan se olika ut för besökaren om den besöker webbplatsen med en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon.

Bilderna nedan visar en webbplats som är byggd med den nya tekniken där en dator, en läsplatta och en mobiltelefon använts för att visa samma sida.

Följande moment tas upp i denna lathund:

Begrepp

Innan man börjar bygga mallar är det bra om man vet vad vissa begrepp innebär som grid, gridrad, spalt, responsiv webb, layout, innehållsyta och mallyta.

Planera

Innan man börjar bygga mallarna bör man fundera på hur mallarna ska se ut samt om de ska uppfylla några speciella krav.

Praktiska förberedelser

För att underlätta mallbyggandet är det bra om man förbereder sig inför mallbyggandet genom att ställa in inställningar, sätta upp de formatmallar, webbplatsfärger och metadata man ska använda.

I denna lathund innebär det också att aktivera grids, ställa in grids, aktivera responsiv webb och ställa in brytpunkter.

Bygga delmall

I detta exempel har vi en delmall som övriga mallar baseras på.

Bygga mallar

Mallar är de mallar som redaktören kan skapa webbsidor av. I denna lathund visar vi exempel på fyra olika mallar.

Behörighet! Denna modul/funktion kräver att man har behörigheten "Hantera responsiv webb".