Prioriterade sökträffar

Här ställer man in vilka sökträffar som skall komma först (och de sökträffar som inte skall komma med alls) vid sökning på vissa specifika sökord.

Lägg till prioriterad träff

Tryck på plus-knappen för att lägga till en sökordsmappning. Ett nytt fönster öppnas:

Sökordsmatchning

Här anger du sökordet som skall ha en eller flera prioriterade träffar.

Sökord måste anges exakt så versaler och gemener spelar en avgörande roll! Via kryssrutan "Använd olika kombinationer av gemener och versaler" så bestämmer du om de prioriterade träffarna enbart gäller för sökordet eller om det även skall gälla för lite olika varianter vad gäller stora/små bokstäver. Sökordsvarianterna som automatiskt skapas när rutan är ikryssad är:

• Exakt som du angett det
  • Enbart gemener
  • Enbart versaler
  • Inledande gemen
  • "Mening", dvs endast inledande versal och därefter enbart gemener
  • "Caps lock intryckt", dvs inledande gemen och därefter endast versaler.

Om man vill prioritera träffarna oavsett versal-/gemenkombination så måste man lägga till en mappning för varje enskilt sökord. Detta kan bli omständigt att administrera och för att slippa detta kan man få viss hjälp genom att kryssa i "Använd olika kombinationer av gemener och versaler"-rutan. Då dupliceras automatiskt sökordsmappningen du gör för flera olika sökord (se nedan för exempel).

Ett exempel som illustrerar skillnaderna i sökordsmatchning

Alternativ 1: Du anger "SiteVision" som sökord och kryssar inte i "Använd olika kombinationer..."

Ingen användning av gemener/versaler-kombinationer

Träfflistan för sökordet "SiteVision" kommer endast att registreras för sökordet:

• SiteVision

Alternativ 2: Du anger "SiteVision" som sökord och kryssar i "Använd olika kombinationer..."

Användning av gemener/versaler-kombinationer

Träfflistan för sökordet "SiteVision" kommer att registreras för sökorden:

• SiteVision
  • sitevision
  • SITEVISION
  • siteVision
  • Sitevision
  • sITEVISION

Prioriterade träffar

Här listas vilka sökträffar som skall komma först i sökresultatet vid sökning på det det ovan angivna sökordet. Ordningen på träffarna kan sorteras med "pil upp"-knappen resp. "pil ned"-knappen.

Tryck på plus-knappen för att välja sökträff. Ett nytt fönster öppnas. Fönstret ser olika ut beroende på var sökindexet ligger (på serverobjektet eller på en enskild webbplats).

Lägg till prioriterad träff - sökindex på servern

Lägg till prioriterad träff - sökindex på webbplatsen

Sökträff

Här bläddrar du fram/anger vilken träff som det gäller (träffen måste vara indexerad för att det skall fungera).

Notera! Om du vill "peka ut" en fil eller bild i ett serverindex så måste du ange dess id-nummer. Bläddringsfunktion för bildarkiv/filarkiv finns enbart på egna index som lagts upp på webbplats-nivå.

Exkludering

Om du kryssar i denna ruta så kommer träffen inte med i sökresultatet. Helt enkelt ett sätt att helt enkelt ta bort sökträffar från ett sökresultat!

Ta bort prioriterad träff

Markera sökordsmappningen och tryck på minus-knappen.

Ändra prioriterad träff

Markera sökordsmappningen och tryck på egenskaper-knappen. Ett fönster öppnas där du kan ändra aktuella inställningar.

OBS! För att en ändring av synonymer eller stoppord ska börja användas krävs att indexet indexeras om.

När du gjort alla dina ändringar och sparat detta. Gå då in i index-dialogen igen och skapa om indexet genom trycka på Indexera-knappen på Sökindex-fliken. I fönstret för omindexering skall du välja "Skapa ett helt nytt index som ersätter det gamla".

Denna funktion kräver licens för "Sökpaket 1".