Lägga till en bild

1. Markera den sida där du vill lägga till en ny bild.

2. Markera innehållsytan under Innehåll.

Innehållsytan Mittenspalt
3. Välj snabbikonen "Lägg till bild".
Lägg till bild

4. En bildväljare öppnas. Markera den bild du vill lägga till.

TIPS! Kryssa i rutan Förhandsgranska och markera bildnamnen om du vill se vilka bilder som finns uppladdade.

Finns inte bilden i bildarkivet, ladda upp den genom alternativet "Lägg till bild".
  • Om man vill att bilden skall hamna i bildarkivet så att alla kan nå den, lägg den under mappen Bildarkiv.
  • Om man vill att man bara ska nå bilden från den aktuella sidan, lägg den under mappen Bilder på sidan.

Ett nytt fönster öppnas. Leta reda på bilden, markera den och välj "Öppna". Bilden läggs nu till i den mapp som var markerad i bildarkivet.

5. Markera bilden och välj OK.  Har administratören bestämt att man skall använda Utökat tillgänglighetsstöd , får man upp en dialogruta om alternativext.

Tillgänglighet

6. För att ange en alternativtext klicka på Avbryt.

bildbeskrivning

Det finns tre alternativ till alternativtext:

• Använd inte alternativtext: Används om det är en dekorationsbild som inte tillför något.
  • Hämta alternativtext från metadata Beskrivning Hämtar metadatavärdet om man fyllt i en beskrivning när man laddade upp bilden i bildarkivet. Om det inte finns någon beskrivning med metadata på bilden så blir detta alternativ utgråat.
  • Ange en alternativtext: Används för att förklara bilden, att förmedla vad den visar.

Här går det också att lägga till en bildtext under bilden. Detta gör man genom att fylla i rutan Bildtext.

7. Klicka OK. Bilden är nu tillagd på sidan.

Bild tillagd

8. För att ändra storlek på bilden, dubbelklicka på bilden i redigeringsytan. En dialogruta öppnas.

Under fliken Inställningar finns tre alternativ för bildstorlek:

• Använd bildens originalstorlek: Används om för en bild som inte behöver justeras i storlek.
  • Använd fördefinierad anpassad storlek: Välj bland de storlekar som finns i listan. Om alternativet är utgråat finns inga fördefinierade bildstorlekar.
  • Anpassa bildens storlek: Ange eget mått för storleken. Både höjd och bredd måste anges och bilden blir proportionerligt omskalad.

Här går det också att skapa en länk av bilden. Gör det genom att bocka i rutan Skapa länk av bilden och klicka sedan på bläddra. En dialogruta öppnas där en länk kan anges, se Lägga till en text med en länk.

9. För att byta ordning på bilden och rubriken, markera bilden under Innehåll.

Håll nere SHIFT och dra bilden så att den hamnar under rubriken. Det blir ett streck mellan modulerna och då går det att släppa bilden så att den hamnar på rätt ställe.

Markera bild

Tips! Det går även att flytta bilden i redigeringsytan. Markera då bilden ute i redigeringsytan, håll nere SHIFT. Dra bilden tills ett streck dyker upp mellan Rubriken och Innehållet i redigeringsytan. Då går det att släppa bilden och den hamnar på rätt ställe.

10. Nu ligger bilden rätt.

Klar sida med bild
10. Publicera sidan!