Lathund Evenemangskalender

I denna lathund går vi genom steg för steg hur man sätter upp evenemangskalendern. För detta krävs fyra olika moment.

Delmoment 1: Skapa ett evenemangsarkiv

1. Markera den sida eller mapp där arkivet skall skapas.

2. Välj skapa Ny sida i verktygsfältet.

3. Välj Arkiv samt ange namn på arkivet. Klicka OK.

Skärmdump på skapa nytt arkiv

Delmoment 2: Sätt upp metadatafält

Sätt upp metadatafält antingen på arkivet eller på exempelvis en mapp ovanför (om flera arkiv ska finnas i samma kalender).

1. Klicka på knappen Egenskaper för arkivet. Välj fliken för Metadata, klicka på knappen Lägg till metadata.

2. Lägg till ett metadatafält för till och fråndatum. Börja med fråndatum.

3. Välj typen Datum, ange Beskrivning och Namn (namn måste anges, till exempel franDatum).

Använd inte å-ö eller konstiga tecken under Namn.

Skärmdump på metadata datum
Under fliken Datum, se till att Datum och tid är valt.
Skärmdump på fliken datum på metadata Datum
Under fliken Avancerat skall inställningar enligt nedanstående bild göras.
Skärmdump på fliken Avancerat på metadata datum

Glöm ej att göra fältet obligatoriskt!

Upprepa steg 3 för att skapa metadata för TillDatum (tillDatum).

Delmoment 3: Lägg till en nyhetsmodul

1. Stå på sidan där evenemangskalendern skall visas, lägg ut en nyhetsmodul där evenemangen skall presenteras. Inställningar för Nyheter öppnas.

2. Peka ut evenemangsarkivet som skapades under delmoment 1. Detta gör man genom att klicka på plusknappen.

Skärmdump på fliken arkiv för nyheter
Välj Arkiv och bläddra fram det evenemangsarkiv man skapat. Klicka OK.

3. Gå till fliken Innehåll och bestäm hur evenemangen skall presenteras på sidan.

Skärmdump på fliken Innehåll för nyheter
I detta fall vill vi visa Fråndatum, Tilldatum, Artikel rubrik samt Artikel ingress.
  • Ta bort de värden som inte ska visas med minusknappen (Publiceringsdatum, Artikel bild, Länk till artikel).
  • Lägg till de värden som inte finns med i listan med plusknappen (Från-datum och Till-datum).
4. Under fliken Begränsningar kan man välja hur många evenemang som ska visas på sidan.

5. Se till att kryssrutan "Koppla ihop med evenemangskalender" är ikryssad under fliken Avancerat.

Skärmdump på fliken Avancerat för nyheter
För att sortera efter från-datum (aktuellaste evenemanget först) så klickar man på knappen Avancerad sortering.

Klicka på plustecknet och leta fram metadatat för FrånDatum. Klicka ur rutan Sortera i stigande ordning. Klicka OK.

Skärmdump på fönstret Avancerad sortering av artiklar

Delmoment 4: Lägg till en evenemangskalender

1. Markera sidan med nyhetsmodulen, lägg ut en evenemangskalendermodul där kalendern skall visas. Inställningar för Evenemangskalender öppnas.

Evenemangskalendern och nyhetsmodulen måste ligga på samma sida. Evenemangskalendern måste ligga högre upp än nyhetsmodulen i innehållsträdet.

2. Välj fliken Evenemangskälla. I högra rutan markerar du nyhetsmodulen som du skapat under delmoment 3. Under Välj metadatafält pekar man ut de metadatafält som skapades under delmoment 2. Under Från datum markerar man alltså "Från (franDatum)" och Till Datum markerar man "Till(tillDatum)".

Skärmdump på fliken Evenemangskälla
3. Under fliken Allmänt kan man ställa in utseendet på kalendern:
Skärmdump på fliken Allmänt

Inställningar

Visa länk till inaktuella månader

Kryssar man i denna så visas en länk till månader som redan varit. Man kan då gå bakåt i kalendern. Om det är Oktober så visas alltid en länk till nästa månad (November). Kryssar man i denna visas också föregående månad (September) under kalendern.
Skärmdump på länk till inaktuella månader

Visa veckonummer

Kryssar man för denna visas veckonummer till vänster.
Skärmdump på visa veckonummer

Visa veckoslut

Om man vill visa lördag och söndag i kalendern kryssar man för detta alternativ.
Skärmdump på visa veckoslut

Veckan startar med måndag/söndag

Här väljer man vilken veckodag som kalendern skall startas med.

Initial tidsperiod

Här väljer man vilken tidsperiod som skall visas när man inte gjort några val i kalendern. Har man få evenemang väljer man kanske Resten av månaden och har man väldigt många evenemang väljer man kanske Resten av dagen. Det går också att välja Resten av veckan eller fritt Ange antal dagar.

Tabellbeskrivningstext

Om man vill använda tabellbeskrivningstext.

4. Under Utseende ställer man in färger, formatmallar och cellbredd:

Skärmdump på fliken Utseende
5. Under Avancerat finns tillgång till en egen mall om man vill förändra utseendet. Detta förutsätter att man kan hantera skript.

6. Kalendern är färdig att använda!

Hur kalendern fungerar

Beroende på hur man har ställt kalendern så kan den se lite olika ut. I detta exempel har man kryssat i att man skall visa länk till inaktuella månader, visa veckonummer samt visa veckoslut.

Dagens datum är markerat med grå färg (syns inte i bilden nedan då dagens datum är  i februari). Evenemangsdagar är markerade med rosa färg.

Skärmdump på evenemangskalendern exempel

Visa evenemang per dag

Klicka på ett markerat datum (i detta fall markerat med rosa färg). Då visas dagens evenemang i en lista.
Skärmdump på Evenemangskalendern exempel

Visa evenemang veckovis

Klicka på veckonumret till vänster. Då visas veckans evenemang i en lista:

Visa evenemang månadsvis

Klicka på månadsnamnet högst upp. Då visas alla evenemang för månaden i en lista:
Skärmdump på visa evenemang månadsvis exempel

Tänk på att om man har ställt in begränsningar i nyhetsmodulen (exempelvis visa fem) så är det bara fem evenemang som visas även om det finns tolv evenemang i en viss månad.