Lathund Hämta nyheter med RSS

Det går att hämta nyheter från externa källor med hjälp av RSS. RSS står för Rich Site Summary och är ett standardformat för att överföra nyhetsrubriker på webben. SiteVision kan hämta data från en extern RSS-källa som uppdateras automatiskt när en ny nyhet inkommer. Därmed uppdateras din webbplats med de senaste nyheterna på ett enkelt sätt.

RSS version 0.94, 1.0 och 2.0 stödjs i SiteVision.

Denna guide beskriver hur en nyhetsfunktion sätts upp med nyheter från svD. Två delmoment krävs för denna funktionalitet:

1. Sätt upp RSS källa/or på webbplatsen
2. Lägg ut en nyhetsmodul som visar RSS-källan

Delmoment 1: Sätt upp RSS källor på webbplatsen

1. Markera webbplatsen i navigatorn, högerklicka och välj Egenskaper.

För detta krävs att du har behörighet till egenskaper för webbplats.

2. Välj Webbplatsinställningar och fliken RSS import. Om det finns RSS källor uppsatta på webbsidan visas de här.

Skärmdump på RSS-fliken

3. För att sätta upp en ny källa måste du ha adressen till RSS-källan. Sök på RSS + SvD i en sökmotor.

SvD har flera RSS-källor gällande exempelvis nyheter, ekonomi, sport. Kopiera adressen till exempelvis "Senaste nyheter".

4. För att sätta upp en ny RSS källa klickar du på plusknappen. Ett nytt fönster öppnas:

Skärmdump på RSS-källa

Här fyller du i adressen som du har kopierat, en beskrivning av källan samt ställer in hur ofta du vill att nyheterna ska uppdateras. Standardinställningen är var femte minut. Klicka OK. Vill du ställa in fler källor, klicka återigen på plusknappen.

Beskrivningen är det namn som sedan kommer att visas i nyhetsmodulen (delmoment 2).

Delmoment 2: Lägg ut en nyhetsmodul

1. Välj modulen Nyheter på den sida där du vill ha nyheterna. Inställningar för nyheter öppnar sig

2. Klicka på plustecknet för att välja vart du vill visa artiklar från. Ett nytt fönster öppnas.  Markera RSS källa till vänster. Då visas en lista över de RSS källor du satt upp på webbplatsen. Välj den källa som ska visas och klicka på OK.

Skärmdump på RSS-källa

3. Under fliken Begränsningar, kryssa för rutan Begränsa antal synliga artiklar och välj antal med pilarna. Standardinställningen är 10 artiklar. Vi fyller i 3 st.

Skärmdump på begränsningar

4. Under fliken Innehåll bestämmer du hur innehållet ska visas på sidan. SiteVision har stöd för att visa Datum, Rubrik, Ingress, URL (länk till artikel) och Källa (förutsatt att versionen som man hämtar rss-källan ifrån stödjer dessa).

Vi ändrar formatmall och formatering för Publiceringsdatum:

Skärmdump på ändra publiceringsdatum
5. Vi tar bort bilden (Artikel Bild) genom att markera den i listan och klicka på minusknappen.

6. Vi ändrar formatmall för Artikel Rubrik.

Skärmdump på rubrik i RSS-nyhetsmodulen
7. Artikel ingress visas med brödtext, vi behöver inte göra någon inställning.

8. Vi ändrar Länk till artikel och förtydligar att man kan läsa mer på SvD. Detta gör man under fliken Övrigt.

Skärmdump på Läs mer i RSS-nyheter
Klicka OK och publicera sidan. Resultatet blir nyheter från DN som uppdateras var 30:e minut:
Skärmdump på resultat av RSS