Ny sida

Ny sida-ikon i verktygslisten

Det går att skapa olika typer av sidor. Nya sidor infogas under det objekt som är markerat i trädet. Därför ska man se till att markera den sida där man vill att den nya sidan ska placeras under. Exempelvis om den ska ligga under sidan Avdelningar så markerar man Avdelningar i navigationsträdet. Därefter klickar man på ikonen för ny sida, då öppnas ett nytt fönster där man får välja vilken typ av sida man vill skapa.

Beroende på vilken behörighet du har syns olika objekt i vänsterkanten.

Behörighet!
För att få skapa nya webbsidor krävs behörigheten "Skapa webbsida".
För att få skapa ny webbplats krävs behörigheten "Skapa webbplats".
För att få skapa nya länksidor krävs behörigheten "Skapa länk".
För att få skapa nya arkiv krävs behörigheten "Skapa arkiv".
För att få skapa nya mappar krävs behörigheten "Skapa mapp".
För att få skapa nya gruppmappar krävs behörigheten "Skapa gruppmapp"
För att få skapa nya strukturobjekt krävs behörigheten "Skapa strukturobjekt".

Skärmdump på skapa ny webbsida

Webbsida

Denna väljer man om man vill skapa en vanlig webbsida. Här fyller man i Namn på webbsidan. Tänk på att det skall vara ett beskrivande namn då det är detta namn som kommer att synas i alla menyer osv. Därefter måste man välja vilken Mall sidan ska baseras på. Alla webbsidor bygger på mallar som administratören har skapat.

Om administratören har lagt till en Beskrivning för mallen så syns den i rutan.

För att se hur de olika mallarna ser ut kan man klicka på knappen Förhandsgranska så ser man mallen i ett nytt fönster.

Länk

Denna väljer man om man vill skapa en länksida. Här fyller man i ett Namn och en Adress. Adressen väljs med hjälp av knappen Bläddra. Länksidor syns i menyer och är användbara för att tex infoga externa sidor i navigationen på webbplatsen.

Skapa länk
Klickar man på en länksida är det tomt under innehåll och i redigeringsytan visas information om länken:
Skärmdump på hur länksidor visas

Webbplats

Detta alternativ väljer du om du vill skapa en ny webbplats. Ange Namn, Adress & Språk.

• Namn - webbplatsens namn
  • Adress - den adress som webbplatsen ska svara på tex www.namn.se.
  • Språk - det webbplatsspråk som webbplatsen ska ha.
Skapa webbplats

Arkiv

Detta alternativ väljer du om du vill jobba med artiklar istället för webbsidor. Artiklar ligger alltid i arkiv. Artiklar visas normalt inte i menyer utan man listar innehållet i ett arkiv med hjälp av modulen Nyheter, Nyhetsmeny, Evenemangskalender, Länklista, FAQ-lista eller Blogg.

Här namnger du bara arkivet.

Skapa arkiv

Mapp

Detta alternativ äljer du för att skapa en mapp. Här namnger du mappen.

En mapp används för att skapa struktur och gruppera sidor, om man inte vill ha en “indexsida".

Skapa mapp

Gruppmapp

En mapp innehållande grupper i Social Collaboration. Valet är endast möjligt om Social Collaboration är aktiverat på webbplatsen.

Namnge gruppmappen genom att skriva i fältet.

Skapa gruppmapp

Strukturobjekt

(struktursida, strukturmapp och strukturlänk)

Detta alternativ väljer du om du vill visa en sida på flera olika ställen på webbplatsen på ett enkelt sätt. Ungefär som en "länkad modul" fast det gäller sidor. Ge struktursidan ett namn och peka ut källan (originalet).

Skapa struktursida

Läs mer om struktursidor.

Importera sidor

Det här alternativet väljer du om du vill importera en sva-fil. Sva-filen är en kopia av en webbplats som skapas via en export.

Artikel

Om du har markerat ett arkiv när du klickar på Skapa ny känner systemet av detta och det går endast att skapa en artikel.

För att få skapa nya artiklar krävs behörigheten "Skapa webbsida".