Unika flikar för olika typer av metadata

Alla typer av metadatafält har flikarna Allmänt, Sök, Inställningar och Behörighet. Utöver dessa har de olika typerna en eller två flikar som är unika för just den typen av metadata.

Här beskriver vi de unika flikarna för respektive metadatafält:

Typer av metadata

Textfält

Ett textfält är ett fält där användaren själv får skriva in det värde som fältet ska vara associerat med. Administratören kan själv ange vilket värde som ska vara angivet som standard om användarna inte fyller i något värde (Förifylld text).

Skärmdump på textfält
Resultat textfält

Exempel på hur resultatet ser ut i publiceringsdialogen

Envalsalternativ

Ett envalsalternativ är en fråga där det finns flera olika alternativ men användaren får bara välja ett alternativ. För att lägga till ett alternativ klickar man på plusknappen.

Skärmdump på Envalsalternativ

Lägg till alternativ

Klicka på plusknappen för att lägga till ett alternativ.

Ta bort alternativ

Markera ett alternativ i listan och klicka på minusknappen för att ta bort ett alternativ.

Ändra alternativ

Markera ett alternativ i listan och klicka på egenskapsknappen för att byta namn på ett alternativ.

Sortera alternativ

Sortera alternativen i listan genom att markera dem och klicka på pil upp/pil ner.

Importera alternativ från fil

Administratören kan även importera alternativ från en textfil. För att denna funktion skall fungera krävs att alternativen finns i en helt vanlig textfil (skapad i tex. Anteckningar i Windows) och att endast ett alternativ finns på varje rad.

Tillåt annat valfritt alternativ

Om så önskas finns möjligheten att låta användaren skriva in ett eget alternativ genom att kryssa i denna inställning.

Använd sökning för val av alternativ

Om antalet valbara alternativ är många kan det vara lämpligt att använda sökning vid val av alternativ. Detta innebär att användaren istället för att välja alternativ ur en lista får söka bland alternativen i en speciellt sökfönster.

Förvalt alternativ

Här väljer man det alternativ som man vill skall vara förvalt i listan.

Resultat av enval

Resultat av envalsmetadata, visas som en lista

Flervalsalternativ

Ett flervalsalternativ är en fråga där det finns flera olika alternativ. Användaren kan välja att markera flera alternativ. För att lägga till alternativ klickar man på plusknappen.

Skärmdump på flervalsalternativ

Lägg till alternativ

Klicka på plusknappen för att lägga till ett alternativ.

Ta bort alternativ

Markera ett alternativ i listan och klicka på minusknappen för att ta bort ett alternativ.

Ändra alternativ

Markera ett alternativ i listan och klicka på egenskapsknappen för att byta namn på ett alternativ.

Sortera alternativ

Sortera alternativen i listan genom att markera dem och klicka på pil upp/pil ner.

Importera alternativ från fil

Administratören kan även importera alternativ från en textfil. För att denna funktion skall fungera krävs att alternativen finns i en helt vanlig textfil (skapad i tex. Anteckningar i Windows) och att endast ett alternativ finns på varje rad.

Tillåt annat valfritt alternativ

Om så önskas finns möjligheten att låta användaren skriva in ett eget alternativ genom att kryssa i denna inställning.

Använd sökning för val av alternativ

Om antalet valbara alternativ är många kan det vara lämpligt att använda sökning vid val av alternativ. Detta innebär att användaren istället för att välja alternativ ur en lista får söka bland alternativen i en speciellt sökfönster.

En ny ikon visas "Ändra valda alternativ" vid metadatafältet:

Ikon Ändra valda alternativ

Klicka på denna så visas alla din alternativ i ett nytt fönster. Här går det att söka efter alternativ eller välja dem med hjälp av pilarna. Markera ett alternativ till vänster och välj pil höger så är alternativet valt.

Ändra valda alternativ

Systemvärden

Till skillnad från andra metadatatyper där användaren själv måste skriva in eller välja ett värde hämtar denna typ av fält sitt värde direkt från SiteVision.

Skärmdump på metadatat systemvärde
Skapad datumDatumet när sidan skapades.
Skapad avAnvändaren som skapat sidan.
Senast ändrad datumDet datum när sidan senast ändrades.
Senast ändrad avAnvändaren som senast ändrade innehållet på sidan.
SpråkDet språk som används på den aktuella sidan t.ex. “en" eller “sv".
PubliceringsdatumDet datum när sidan publicerades första gången.
Publicerad avAnvändaren som har publicerat sidan.
Senast publiceringsdatumDet datum när sidan senast publicerades.
Senast publicerad avAnvändaren som senast publicerade sidan.
Sidans namnHämtar värdet från den aktuella sidans namn. Värdet infogas lämpligen i en textmodul (med en H1-rubrikformatmall) i mallen så slipper redaktören fylla i rubrik på de sidor som skapas.
Dagens datumHämtar dagens datum. Göra det möjligt att presentera datum i exempelvis textmoduler

Det går inte att använda metadatat Sidans namn till Rubriken för artikelmallar. Detta på grund av att man inte ger artikarna ett namn som man gör med vanliga webbsidor. Artikeln tar automatiskt rubriken och datum som sidans namn.

Användare

I de fall där det infogade värdet är en användare (skapad av, senast ändrad av, publicerad av eller senast publicerad av) väljer administratören vilken information från användaren som skall infogas. Alternativen som finns är:
  • Användarens hela namn (t.ex. Stefan Jonsson)
  • Användarnamnet (tex stejon)
  • E-postadress
  • Förnamn
  • Efternamn
  • Titel
  • Beskrivning
  • Telefon

Datumformat

När det infogade värdet är ett datum (skapad datum, senast ändrat datum, publiceringsdatum eller senaste publiceringsdatum) är det möjligt att välja hur datumet skall visas.

Om inte de två förkonfigurerade formaten passar är det möjligt att helt och hållet själv styra hur datumet skall formateras med hjälp av bland annat följande bokstavskombinationer:

• yyyy (året, t.ex. 2003)
  • MM (månad)
  • dd (dag)
  • HH (timmar, 0-23)
  • mm (minut)
  • ww (vecka)

SiteVision använder en sk. SimpleDateFormat för att göra formateringen av datumet, mer information om den (och de möjligheter som finns att formatera datumet) kan läsas i Java-dokumentationen på www.java.sun.com.

Datum

Denna metadatatyp infogar ett datum. Används exempelvis för att sätta datum i modulen Evenemangskalender.

Skärmdump på datum

Om inte de två förinställda formaten passar är det möjligt att helt och hållet själv styra hur datumet skall formateras med hjälp av bland annat följande bokstavskombinationer:

• yyyy (året, t.ex. 2012)
  • MM (månad)
  • dd (dag)
  • HH (timmar, 0-23)
  • mm (minut)
  • ww (vecka)

SiteVision använder en sk. SimpleDateFormat för att göra formateringen av datumet, mer information om den (och de möjligheter som finns att formatera datumet) kan läsas i Java-dokumentationen på www.java.sun.com.

Resultat av datum

Resultat av datum i publiceringsdialogen. Klicka på pilen för att välja datum i kalendern.

Länk

Med denna denna typ av metadata kan man peka ut en länk. Typen länk har ingen unik flik utan bara de generella flikarna Allmänt, Sök, Inställningar och Behörighet.

Länkmetadata

Resultat av länkmetadata i publiceringsdialogen. Klicka på Bläddra för att peka ut en länk.

Tips! Detta metadatavärde används ihop med menyer om man vill bestämma navigering utifrån metadata.

Relaterad information

Med denna typ av metadata kan man peka ut andra sidor och dokument som är relaterade till den sidan. Typen relaterad information har ingen unik flik utan bara de generella flikarna Allmänt, Sök, Inställningar och Behörighet.

När man har lagt till ett metadata av typen Relaterad information så visas en extra ikon till höger om namnet på metadatafältet.

Skärmdump på metadatat Relaterad information

Ofta ärvs relaterad information för att länkarna ska följa med på undersidorna. Då måste man klicka ur rutan Ärv värde innan man kan klicka på ikonen.

Klickar man på ikonen så öppnas ett nytt fönster. Klicka på plusknappen så öppnas ytterligare ett fönster Skapa ny relaterad länk. Här kan man lägga till en länk, text eller en användare som är relaterad till den aktuella sidan.

Skärmdump på fönstret Skapa ny relaterad länk

Nu har man lagt till den relaterade informationen, för att denna skall synas så måste man skriva ut informationen med hjälp av modulen Relaterad information.

Nyckelord

Nyckelord är ett sätt att lägga till nyckelord på webbplatsen som kan kopplas till synonymer. Det går också att koppla nyckelordet till en huvudsida (en sida där det går att läsa mer om nyckelordet).

Detta metadatafält används ihop med modulen Taggmoln eller Bloggkategorier.

Nyckelord

Lägg till

Klicka på plusknappen för att lägga till ett nyckelord.

Lägg till nyckelord

Fyll i :

• Nyckelord: Namnet på nyckelordet
  • Huvudsida: Bläddra fram den sida som ska kopplas ihop med nyckelordet. Detta behöver man inte göra om man använder det för Bloggkategorier.
  • Synonymer: Vill man få träffar på synonymer lägger man till dessa här. Klicka på plusknappen för att lägga till en eller flera synonymer.

Ta bort

Markera ett alternativ i listan och klicka på minusknappen för att ta bort ett
nyckelord.

Ändra

Markera ett alternativ i listan och klicka på egenskapsknappen för att byta namn på ett nyckelord.

Importera från fil

Administratören kan även importera alternativ från en textfil. För att denna funktion
skall fungera krävs att alternativen finns i en helt vanlig textfil (skapad i tex. Anteckningar i Windows) och att endast ett alternativ finns på varje rad.

Resultat av nyckelord i publiceringsdialogen

Resultat av nyckelord i publiceringsdialogen. Klicka på ikonen för att välja nyckelord.

Ett nytt fönster öppnas där användaren får söka bland alternativen i ett sökfönster eller välja dem med pilarna i listan:

Välj nyckelord

Användare

Denna typ av metadata pekar ut en användare som finns i katalogen. På samma sätt som i fallet med systemvärden är det här möjligt att välja vilken information från användaren som skall infogas (namn, användarnamn, e-postadress, förnamn, efternamn, titel, beskrivning eller telefon).

Skärmdump på metadatat användare
När man har lagt till ett metadata av typen Användare så visas en ikon med en röd gubbe till höger om om namnet på metadatafältet.
Lägg till användare

Klicka på ikonen för att lägga till en sidansvarig. Ett nytt fönster öppnas där man får söka fram en användare i katalogtjänsten. Fyll i sökord, välj typ i listan (under pilen) och klicka på Sök.

Välj användare

Markera den person i listan som du vill infoga som sidansvarig. Klicka OK. Denna person ärvs ned på alla underliggande sidor som sidansvarig.

Om man vill ändra sidansvarig på någon sida, klicka ur kryssrutan Ärv värde och klicka på ikonen för att bläddra eller söka fram en annan sidansvarig.

Katalogobjekt

Denna typ av metadata pekar ut ett katalogobjekt som finns i katalogen. Till skillnad från användarobjektet kan man här peka ut flera användare eller en hel mapp. Används exempelvis i kontaktmodulen om man vill välja mellan flera kontaktpersoner.

Katalogobjekt

Möjliggör sortering av valda katalogobjekt

Kryssar man i denna ruta blir rutan lite större eftersom det finns pil upp/pil ner ikoner för att sortera katalogobjekten.

Sortering av katalogobjekt

När man har lagt till ett metadata av typen Katalogobjekt så visas en plusknapp och en minusknapp till höger om namnet på metadatafältet.

Mapp i katalogen

Klicka på plusknappen för att lägga till ett katalogobjekt. Då öppnas ett nytt fönster "Välj katalogobjekt" där man kan bläddra eller söka fram det objekt man vill nyttja.

I katalogobjektet får man ut all information om objektet men man får själv skripta fram de värden man vill nyttja. Exempelvis kan man ställa in på nyhetsarkiv att nyheterna skall visas för en viss grupp i katalogen. Därefter får man nyttja ett skript som kontrollerar om det finns något värde uppsatt och om nyheterna skall visas för alla eller enbart för en viss grupp.

Koppling till textmodul

Denna typ av metadata hämtar sitt värde från en modul på en sida.

Skärmdump på koppling till textmodul

Exempel om man vill hämta värdet från textmodulen som heter Ort

Hämta från modul med namn

Här fyller man i det namn på den textmodul som metadatat ska hämta värdet ifrån. Det är namnet på modulen under Innehåll i sidolisten som efterfrågas.

Informationen som användaren skriver in i modulen med detta namn hamnar alltså automatiskt som värde i detta metadatafält. Denna typ av fält används bland annat av nyhetsfunktionen för att läsa ut rubrik, ingress och innehåll från artiklar. På varje arkiv i systemet finns normalt denna typ av metadatafält uppsatt.

Koppling till bildmodul

Fungerar på samma sätt som en textmodulkoppling men med skillnaden att här infogas bilder istället för text. Funktionen kan används av bland annat nyhetsfunktionen för att hämta ut bilder från nyhetsartiklar.

Skärmdump på koppling för bildmodul

Exempel om man vill hämta värdet från bildmodulen som heter Bild2

Koppling till mediamodul

Fungerar på samma sätt som en textmodulkoppling men med skillnaden att här infogas en mediamodul istället för text.

Koppling till mediamodul

Läs mer om man vill visa ett YouTube-klipp i blogg-eller nyhetsmodulen.

Nummer

Ett siffervärde som används exempelvis för att skriva ut höjd och bredd på bilder.

Med denna typ av metadata kan man fylla i ett siffervärde i ett textfält. Typen nummer har ingen unik flik utan bara de generella flikarna Allmänt, Sök, Inställningar och Behörighet.

Resultat av Nummer i publiceringsdialogen

Resultat av Nummer i publiceringsdialogen