Layout

En layout är en behållare som möjliggör att informationen på sidan visas radvis eller kolumnvis. Det går att ställa in egenskaper för en layout som påverkar allt innehåll (exempelvis flera moduler) på en gång, exempelvis bakgrundsfärg eller kantlinjer.

För att lägga till en layout så högerklickar man på innehållsytan (i detta exempel har innehållsytan namnet "Mittenspalt").

Skärmdump på hur man lägger till en layout

Radvis (vertikalt)

Används för att lägga moduler radvis.

Kolumnvis (Horisontellt)

Används för att lägga moduler kolumnvis.

Om webbplaten använder CSS-kolumner så beter sig kolumnvis layout annorlunda än när man använder en tabellbaserad layout. Man måste då sätta en bredd på innehållet i den kolumnvisa layouten för att innehållet ska visas kolumnvis.

Länkad layout

Länkad layout är ett smart sätt att återanvända innehållet från en befintlig layout. Samma information kan presenteras på fler ställen men behöver bara redigeras på ett. Kan också användas i mallar.

Högerklicka på den länkade layouten och välj Gå till källsida för att visa "original-layouten". Eller högerklicka på layouten och välj Egenskaper. Källa visar adressen till sidan med layouten.

Skärmdump på källa till länkad layout

För att lägga till layouter krävs behörigheten "Skapa layout".
För att lägga till länkad layout krävs behörigheten "Skapa länkad layout".