Snabbikoner under innehåll

Skärmdump på snabbikoner under innehåll
Stödraster - ikon som bara visas i malläge

8.Stödraster (enbart i malläge)

1. Ta bort

Tar bort den modul som är markerad i innehållsträdet. För att ta bort flera moduler, håll nere CTRL och markera flera moduler.

Tar bort markerad modul/layout

2. Egenskaper

Egenskaper på den modul som är markerad under innehåll. Här kan man exempelvis ställa in avstånd, marginaler, kantlinjer och bakgrundsfärg.

Egenskaper på en modul/layout

3. Kopiera

Kopierar den modul som är markerad i innehållsträdet. För att kopiera flera moduler, håll nere CTRL och markera flera moduler.

Det går inte att kopiera en layout med en innehållsyta i! Då visas följande felmeddelande:

Skärmdump på felmeddelande vid kopiering

4. Klistra in

Klistrar in kopierad modul. Markera innehållsytan eller en layout i innehållsträdet och klistra in. Sidan automatsparas när man har klistrat in en modul.

5. Flytta layout

Gäller enbart absoluta layouter. Klicka på ikonen så markeras absolut layout (ramen blir heldragen istället för streckad). Nu går det att flytta den absoluta layouten genom att dra den till rätt position.

Denna ikon syns endast om man har rättigheten "Lägg till absolut innehåll". Ikonen är bara aktiverad när man markerar absolut innehåll.

6. Anpassade vyer

Här visas eventuella anpassad vyer som skapats för att styra innehållet tex efter metadata, skript eller användare. Det går att växla över till en sådan vy via denna ikon för att göra förändringar. För att skapa en anpassad vy högerklickar man på en layout och väljer "Skapa anpassad vy".

7. Visa mall som

Här kan man som redaktör visa mall som de olika anpassade vyer som finns uppsatta. Om de finns tre olika vyer på en sida kanske redaktören vill kontrollera hur innehållet ser ut för dessa tre vyer.

8. Stödraster

Visar ett stödraster som hjälper användaren att lägga ut/flytta modulerna så att de kommer rakt. Denna ikon finns enbart i malläge (när man växlat över till Sidmallar från Navigatorn).

För att ta bort stödrasterna är det bara att klicka på ikonen igen.