Verktygsfält i tabellmodulen

Skärmdump på verktygsfältet i tabellmodulen
1. Spara utan att stänga
Sparar texten i tabellmodulen och visar resultatet direkt på webbsidan. Detta utan att stänga fönstret till skillnad från OK-knappen. Observera att sidan inte sparas när man klickar på spara-knappen utan bara texten i tabellmodulen. Det fungerar också med snabbkommandot CTRL+S.

2. Klipp ut
Klipper ut markerade celler och lägger dem på klippbordet. Det fungerar också med snabbkommandot CTRL+X.

3. Kopiera
Kopierar markerade celler och lägger dem på klippbordet. Det fungerar också med snabbkommandot CTRL+C.

4. Klistra in
Klistrar in text från klippbordet med början på den markerade cellen. Det fungerar också med snabbkommandot CTRL+V.

5. Formatmallsväljare
Markera önskad text och välj någon av de fördefinierade formatmallarna. På denna bild syns formatmallen "Brödtext". Ändrar på markerade celler vid nytt val.

Tips! I tabellmodulen kan du sedan använda kortkommandon för rubriknivåer.

CTRL + 1 Rubriknivå 1 (den första rubriken i listan som är märkt h1)
CTRL + 2 Rubriknivå 2 (den första rubriken i listan som är märkt h2)
CTRL + 3 Rubriknivå 3 (den första rubriken i listan som är märkt h3)
CTRL + 4 Rubriknivå 4 (den första rubriken i listan som är märkt h4)
CTRL + 5 Rubriknivå 5 (den första rubriken i listan som är märkt h5)
CTRL + 6 Rubriknivå 6 (den första rubriken i listan som är märkt h6)
CTRL + 0 Återgå till den formatmall som ligger överst i listan av formatmallar (normalt brödtext)

6. Fet stil
Gör markerad text till fet stil.

7. Kursiv stil
Gör markerad text till kursiv stil.

Behörighet! För att se ikonerna för fet stil och kursiv stil krävs att man har behörigheten "Använda fet och kursiv i text och tabell".
8. Vänsterjustera
Vänsterjusterar markerade celler.

9. Centrera
Centrerar markerade celler.

10. Högerjustera
Högerjusterar markerade celler.

11. Länk
Skapar länk av markerad cell. Om cellen är länkad så ändrar denna på länken.

OBS! Hela cellen blir länkad även om man bara markerar ett ord.

12. Radera länk
Raderar markerad länk. Texten som var länkad lämnas kvar.

13. Bakgrundsfärg
Sätter bakgrundsfärg på markerade celler. Bland färgerna finns bara uppsatta profilfärger att välja mellan (sätts upp av administratören).

Ta bort bakgrundsfärg:
Finns under menyalternativet Alternativ. Markera det område där du vill ta bort bakgrundsfärgen och markera sedan detta alternativ på menyn.

14. Lägg till ny rad
Lägger till en rad ovanför den markerade raden.

15. Lägg till ny kolumn
Lägger till en kolumn innan den markerade kolumnen,

16. Ta bort markerade rader
Raderar de markerade raderna.

17. Ta bort markerade kolumner
Raderar de markerade kolumnerna.

18. Rad/kolumnrubrik
Markerar aktuella celler som rubrik kodmässigt (man ser alltså inget resultat att det är en rubrik). Om cellen är på första raden blir det kolumnrubriker och om de är i första kolumnen blir de radrubriker.

När man har aktiverat utökat tillgänglighetsstöd måste rad/kolumnrubriker definieras. Klickar man OK utan att gjort detta får man följande påminnelse:

Skärmdump på varning för att definiera rubrikceller

Markera cellerna och klicka på ikonen för Rad/kolumnrubrik. Knappen blir markerad som intryckt när man har valt detta alternativ. Det blir också en ram runt rubrikerna i tabellmodulen:

Skärmdump på hur ram för rubrikceller ser ut
19. Innehåll
Här har man ett inmatningsfält för celler som är bra att använda när man skall lägga till lite mer text.

Tillgänglighetstips! Enligt Vägledningen 24-timmarswebben (avsnitt 3.4.1) bör man ange vilka celler som är rad- och kolumnrubriker.