Fliken Cache på modul

Om en modul tar lång tid på sig att skapa sin HTML, kanske beroende på att datakällan är långsam eller att det är komplex kod, kan man använda sig av cachning för att snabba upp den. Detta innebär att modulen kommer att anropas en gång, och innehållet återanvänds sedan för nästföljande anrop.

Fliken Cache
Det finns tre olika typer av cachning, och som är användbara i olika scenarier.

Per portlet

Om innehållet från en modul är samma oavsett vilken användare som anropar sidan, och oavsett vilken sida som modulen finns på, så kan denna typ användas. Modulen kommer att anropas en gång och innehållet lagras och återanvänds för efterkommande anrop.
Exempel på portletcache

Per sida

Om innehållet från en modul är olika beroende på vilken sida den visas på skall denna typ användas. Exempel på när detta är användbart är när en menymodul används i en mall. Samma modul kommer då att anropas som en del av de sidor som använder mallen, och normalt sett ska menyn visa olika innehåll beroende på vilken sida som visas.

Per användare

Om innehållet från en modul är olika beroende på vilken användare som anropar sidan där modulen finns skall denna typ användas. Exempel på detta kan vara en modul som visar hur många nya e-postmeddelanden som användare har.

Giltighetstid

I de fall där innehållet som modulen visar egentligen uppdateras med jämna mellanrum är det lämpligt att sätta en giltighetstid för cachningen. Denna innebär att det undanlagrade innehållet från en modul max får sparas så länge som giltighetstiden, räknat i sekunder, anger. Därefter kommer modulen att anropas igen om en sida där den finns ska visas.

Använd cachning av dynamiska moduler

Denna ruta måste man kryssa i om man vill använda cachning av dynamiska moduler. Dynamiska moduler kan visa upp olika vyer exempelvis en nyhetsmodul som är kopplad till nyhetsmeny. Om man valt att nyhetsmodulen ska cachas, men inte kryssat i den rutan, så kommer man att se aktuell månads nyheter oavsett vilken månad man klickar på - eftersom det är cachat. Har man däremot kryssat i rutan så cachas varje månad för sig.

Behörighet! Denna modul/funktion kräver att man har behörigheten "Egenskaper för webbplats".