Lathund blogg

• 1. Skapa en bloggmall

1. Skapa en bloggmall

När du ska skapa en blogg börjar du med att göra en mall.

Det går också bra att använda en befintlig mall, om du exempelvis satt upp en standardmall.

Det finns också en kommentarsmodul som du kan använda för att besökarna ska kunna kommentera blogginläggen.

Tänk på att bloggmallens alla text, bild- och YouTube-moduler blir inmatningsfält i formuläret.

Innehåll i mallen

I detta ex blir det tre fält i bloggmodulen - två för text och ett bild.

Ska du visa innehållet i en listning sedan så ska textmodulerna heta Rubrik, Ingress, Innehåll samt bildmodulen Bild om du vill använda standardinställningarna. Annars går det att justera så att modulen hämtar värden med andra namn men då får du ändra på varje arkiv du lägger ut.

2. Skapa ett bloggarkiv

Skapa sedan ett bloggarkiv på valfritt ställe i navigatorn. Skapa ett arkiv genom att klicka på ikonen Skapa ny i sidolisten. Välj Skapa Ny -> Skapa nytt arkiv.

Skapa bloggarkiv

3. Skapa en sida med en bloggmodul

Skapa sedan en vanlig webbsida på valfritt ställe i navigatorn. Skapa en sida genom att klicka på första ikonen i verktygslisten och välj Skapa Ny -> Sida.

Infoga en bloggmodul på sidan. (Interaktivt -> Blogg).

Inställningar för blogg, Blogg

Det står alltid "Modulen är inte korrekt inställd" i redigeringsytan innan du gjort inställningar i modulen.

Fliken Allmänt

Under fliken Blogg väljer du det arkiv som bloggmodulen ska hämta inlägg från. Klicka på sidikonen så visas webbplatsens struktur där du bläddrar fram arkivet.

Under rubriken Nya inlägg så kan du välja att visa en länk för besökarna - Skriv nytt blogginlägg. Då måste du ställa in den mall som ska användas (som skapades under steg 1).

Fliken Innehåll

Under fliken Innehåll bestämmer du hur blogginläggen ska visas.

Innehåll

Standardinställningen är att följande fält visas:

• Publiceringsdatum — skriver ut publiceringsdatumet
  • Artikel Bild — hämtar innehållet från den bildmodul från mallen som heter Bild. Om du inte har någon bildmodul i mallen kan du ta bort denna med krysset till höger.
  • Artikel Rubrik — hämtar innehållet från den textmodul från mallen som heter Rubrik.
  • Artikel innehåll - hämtar innehållet från den textmodul från mallen som heter Innehåll.
  • Kommentarer — Visar hur många kommentarer artikeln har (om en kommentarsmodul finns i bloggmallen). Om du inte använder kommentarer kan du ta bort denna med krysset till höger.

Dubbelklicka på varje värde för att se och ändra inställningar som exempelvis formatmallar, välja att länka de olika fälten, begränsa antal tecken som visas.

Fliken RSS

Under fliken RSS kan du aktivera RSS-flöden från denna bloggmodul. Fyll i fälten titel, beskrivning och copyright.

RSS

Sidan måste vara publicerad för att RSS-adressen ska fungera.

Publiceringsdatum, Rubrik, Ingress, Källa och Länk till artikel är de värden som går att exponera ut med RSS.

Läs mer om du önskar lägga till bloggkategorier.