Panelen Inställningar på en layout

När du högerklickar på en layout/grid/gridrad/gridspalt kan du längst ned välja att gå till layoutens egenskaper. Under panelen Inställningar visas följande information:

Panelen inställningar på layout

Typ

Här ser du vald typ - radvis eller kolumnvis layout - på den layout du har markerat. Det går också att byta typ här om du egentligen ville ha kolumnvis layout. Välj typ i listan.

Vertikal justering

Här anger du hur du vill att innehållet i layouten ska placeras på raden. Alternativen som du kan välja är:

• top
  • middle
  • bottom

Horisontell justering

Här anger du hur du vill att innehållet i layouten ska placeras i kolumnen. Alternativen är:

• left
    • center
    • right

Elementtyp (HTML5)

Semantisk html innebär att man ska använda rätt element för rätt innehåll. Det vill säga att för en lista ska man använda sig av html-elementen <ul>, <ol>, <li>, för rubriker så ska elementen <h[1-6]> användas osv. HTML5 inkluderar en mängd nya semantiska taggar som:

• div - en del av ett dokument.
    • header - den översta delen av webbsidan. Kan till exempel innehålla <h1>-<h6>, logotyp, sökfält med mera.
    • footer - den nedre delen av webbsidan.
    • main - specificerar huvudinnehållet i dokumentet.
    • nav - för navigationen på en sida, till exempel en meny.
    • section- exempelvis ett kapitel. En hemsida kan struktureras upp i olika sektioner så som nyheter, introduktion och kontaktinformation.
    • article - anger oberoende , fristående innehåll.
    • aside - används för att skilja delar av innehållet från det som är det viktiga. Till exempel kan <aside> användas för citatblock, reklam, navigation el dyl i en <article>.
    • hgroup - representerar en heading av en sektion. Elementet är till för att gruppera ett flertal <h1>-<h6> i en section. Användbart när det kan finnas flera nivåer av headings.
    • time - för att presentera ett datum eller en tid.
    • mark - för att markera text för till exempel referenser.
    Elementtyp

Denna sida publicerades: 2016-04-04