Exempel Valbar vy

Valbar vy är ett sätt att personalisera innehållet för dina besökare. Du ställer in olika alternativ som kan visas på en del av sidan och besökaren får själv välja vad den vill se. Det kan finnas exempelvis 10 olika nyhetskällor att visa i en högerspalt och besökaren kan själv välja vilka som ska visas varje gång som han besöker sidan. Redaktören kan dock styra vilka nyhetskällor som ska vara förvalda - om inte besökaren gör något aktivt val.

Valbar vy används ihop med fliken Verktygsfält . På detta sätt går det att minimera eller maximera fältet samt nå ikonen Välj vy - där besökaren gör sina val.

Gör så här:

1. Lägg till en layout där du vill ha valbart innehåll.

Valbara vyer skiljer sig från andra anpassade vyer. Därför börjar man inte med att lägga till innehåll på en gång utan markerar en tom layout.

2. Högerklicka på layouten och välj "Anpassade vyer -> Skapa anpassa vy". Ett nytt fönster öppnas:

Steg 1 i valbara vyer

3. Ge vyn ett namn och ange typen Valbar. Klicka på Nästa.

4. Fyll i en beskrivning av vyn. Klicka Slutför.

steg 2 i valbara vyer

5. Nu visas den valbara vyn "Datum" under Innehåll. Lägg till modulen Idag.

Modulen Idag

6. Upprepa steg 2-5 för andra alternativ som besökaren ska få välja. Det kan man göra genom att högerklicka på layouten. Välj Anpassade vyer -> Skapa anpassad vy.

Skapa ny vy

7. Återgå till standardvyn med snabbikonen under Innehåll.

Återgå

Högerklicka på layouten med den anpassade vyn och välj Egenskaper, fliken Verktygsfält.

Aktivera Verktygsfält

Här kryssar man i "Aktivera verktygsfält". Välj hur du vill visa rubrik på vyn, välj utseende (formatmall, ikon osv). Om så önskas, kryssa i att man ska få storleksförändra via ikon i verktygsfältet. Klicka Stäng.

Vill du ha en bakgrundsfärg på fältet skriver du det i egen stil (css). Exemepelvis för en grå färg med lite mer padding:

Egen stil

8. Gå online för att kontrollera resultatet. Nu visas den förvalda vyn samt en ikon Välj vy (som ser ut som ett kugghjul som standard) i verktygsfältet för Högerspalten.

Välj vy

9. Klicka på ikonen. Ett nytt fönster öppnas där man får välja vilken vy som ska visas i denna layout:

Välj vy utfälld

10. Välj Vecka. Klicka Spara. Nu visas veckonummer i denna ruta istället för datum.

Veckonummer

Nästa gång jag besöker sidan så kommer den att komma ihåg att jag vill se veckonummer i denna ruta. Det går också att välja flera valbara vyer.

Denna funktion kräver licens för SiteVision Portal.

För att kunna välja vilken valbar vy som ska visas på en gruppsida krävs rättigheten "Hantera valbara vyer".