Skärmdump på modulen Bildbank

Bilder

Under Bildmapp pekar man ut den mapp som ligger till grund för bildbanken. Klicka på Bläddra och peka ut befintlig mapp i bildarkivet. Mappen (och dess innehåll) som man vill att Bildbanken ska visa måste ha inställningen att visas i sökresultat.

OBS! Om man inte pekar ut någon mapp så hämtas bilder från hela bildarkivet, vilket kan bli lite tungt.

Bildstorlekar

Under Bildstorlekar kan man ställa in olika bildstorlekar. Det finns två fördefinierade storlekar från början:

• Originalbild visar originalstorleken
  • Webbvänlig bild visar bilderna med max storlek 800*600px.

Med knappen Egenskaper kan man se vad de olika bildstorlekarna har för inställningar.

Om man vill ställa in egna storlekar på bilderna, ta bort de två fördefinierade bildstorlekarna och skapa nya. För att ta bort en bildstorlek, markera aktuellt objekt och klicka på minusknappen. Klicka på plusknappen för att lägga till nya bildstorlekar.

Visa sökfält

Klicka i för att visa sökfält i modulen.

Kategoribläddring

Om man vill ha en lista där man kan bläddra bland de olika kategorierna så kryssar man i rutan "Visa funktion för kategoribläddring" och välj det metadatafält som du har ställt in för kategorier (se lathund).

Väljer man Blommor så visas alla bilder i den mapp man pekat upp som är märkta med metadatat Kategori: Blommor.

Skärmdump på val av kategori
Klickar man på en miniatyr så visas en detaljbeskrivning där man ser mer information om bilden samt att man kan ladda ner de olika bildstorlekar som man ställt in. Här kan man hämta hem bilden direkt eller markera bilder med
"lägg till i korgen" för att ladda hem alla bilder man är intresserad av på en gång (i en zipfil).
Skärmdump på bildinformation

Sök

Vill man inte ha kategoribläddring så kryssar man inte i det alternativet. Då visas enbart en sökmodul där man söka efter metadata som kategori, filnamn eller annat metadata som är kopplat till bilden.
Skärmdump på när man väljer att inte ha kategoribläddring

Visa bildbeskrivningar

Om man vill visa en bildtext under bilderna så kryssar man för alternativet "Visa bildbeskrivningar" och väljer det metadata som man måste skapa på samma sätt som kategorier (läs mer om detta i lahunden, delmoment 1).

Resultatet blir att en bildtext visas under de bilder där det finns en bildtext (se ovan).