Bildarkiv

I bildarkivet visas de bilder som finns i bildarkivet. Det är ett gemensamt bildarkiv för alla användare.

Skärmdump på bildarkivet i navigatornFörstora bilden

Lägg till bild

Klickar man på Lägg till bild öppnas en bildväljare där man kan ladda upp bilder till servern.

Lägg till bild

OBS! Alla filer som läggs in i bildarkivet blir sökbara i sökmotorn. Vill man dölja filer i bildarkivet så får man gå in och markera att bilderna inte ska hittas i sökmotorn eller behörighetsskydda filerna.

För att lägga till flera bilder, håll nere CTRL och markera flera. Annars kan man ladda upp en hel mapp.

Om man laddar upp en eller flera bilder som redan finns i mappen i bildarkivet så får man en fråga om man vill skriva över bilden:

Skriv över bild

Om man laddar upp flera bilder som redan finns i bildarkivet och inte vill godkänna "skriv över" för varje enskild bild kan man klicka på alternativet Ytterligare alternativ. Väljer man att klicka på Ersätt alla knappen skrivs de bilder med samma namn som redan finns i bildarkivet över. Klickar man på Ersätt ingen laddas inga bilder upp som redan finns.

Mappinformation

Markerar man en mapp i bildarkivet så ser man information om bilderna i mappen i redigeringsytan. Bilderna visas också som miniatyrer:

Skärmdump på miniatyrer i bildarkivet

OBS! Är det många bilder i en mapp så visas bilderna på flera sidor. En sidnumrering visas högst upp till vänster.

Bildinformation

Markerar man en av bilderna i mappen så visas mer detaljerad information om bilden som namn, senast ändrad, senast ändrad av, bredd, höjd och storlek.

Skärmdump på detaljerad bildinformation i bildarkivet

Metadata

Klickar man på pilen eller texten Metadata visas de metadata som finns på bilden. Här visas alltid Bildbeskrivning och Longdesc samt eventuellt flera metadata om man har lagt upp egna metadatafält på bildarkivet.

Bildbeskrivning

Det går att lägga till en beskrivning på bilderna i bildarkivet som sedan kan användas som bildbeskrivningstext när man använder bilden på en webbsida. Om man inte har fyllt i något värde står det <Inget värde>. Klicka på texten för att redigera fältet.

(Detta värde används av funktioner för att automatiskt ge bilden ett alt-attribut och i bildmodulen kan användaren välja om denna beskrivning skall användas eller inte, se nedan)

Klicka för att redigera

Fyll i ett värde och klicka sedan på Spara.

Spara värdet

När man sedan använder bilden i en bildmodul, så kan man nyttja den bildbeskrivning som man lagt till på bilden:

Skärmdump på hur man använder förifylld bildbeskrivning

Egna metadatafält på bildarkivet

Om man har lagt upp metadata av typen Text, Enval, Flerval eller Datum så går dessa värden att ändra under Bildinformation.

Ändra egna metadata

Behörighet! För att se bildarkivet krävs behörigheten "Visa bildarkiv".