Skapa länk

För att skapa en länk:

1. Markera texten som ska länkas.
  2. Klicka på ikonen Skapa länk (eller kortkommandot CTRL+L)
  3. Ett nytt fönster öppnas där man får välja typ av länk och var länken ska peka.
  4. Välj länktyp i vänsterkanten.
  5. Om valet är Intern webbsida, markera sidan du vill länka till. Rutan visar hela strukturen på webbplatsen.
Skärmdump på länkväljaren i Textmodulen

Att skapa en länk i SiteVision fungerar alltid på samma sätt oavsett var i systemet länken skapas (från en text eller av en bild etc). Markera det som skall länkas och klicka sedan på länkikonen. Det går också att högerklicka och välja "Skapa länk" eller använda snabbkommandot CTRL+L.

Fem olika typer av länkar kan skapas i SiteVision:

Intern webbsida

Används om man vill länka till en sida inom egna webbplatsen. Strukturen på webbplatsen visas, där markerar man den sida man vill länka till och klickar sedan OK.

Extern webbsida

Används om man vill länka till en annan webbplats. Adressen anges manuellt. Om “http://" inte anges kommer systemet att hantera detta och lägga till det.

Om hela adressen skrivs ut i tex textmodulen www.foretaget.se och man sedan markerar detta utan några extra mellanslag så förstår systemet att det är en extern länk och väljer länktyp samt fyller i adressen i länkmodulen.

E-postadress

Används om man vill skapa en länk till en e-postadress. Adressen anges manuellt. När besökaren klickar på länken öppnas användarens e-postprogram och adressen blir automatiskt ifylld.

Om man skriver ut hela e-postadressen i textmodulen: anna.larsson@foretaget.se och man sedan markerar hela adressen utan några extra mellanslag så förstår systemet att det är en e-postlänk och väljer länktyp samt fyller i adressen i länkmodulen.

Fil

Används om man vill länka till en fil. Filen kan bläddras fram från filarkivet eller hämtas från lokal arbetsstation och läggas till på önskad plats i filarkivet.

Bild

Används om man vill länka till en bild. Bilden kan bläddras fram från bildarkivet eller hämtas från en lokal arbetsstation och läggas till på önskad plats i bildarkivet.