Länkbeskrivning

Av en bra länktext ska det vara möjligt att förstå vart en länk leder även om den är lyft ur sitt sammanhang. Ur tillgänglighetsperspektiv där eventuella hjälpmedel används är det extra viktigt att länkarna är begripliga även när de är tagna ur sitt sammanhang.

Om länktexten inte är tillräckligt tydlig (exempelvis som Läs mer -länkar i exemplet nedan) så behöver man komplettera länken med en länkbeskrivningstext (title-text). Eventuella hjälpmedel kompletterar då länken med denna utökade länkbeskrivning. Denna text visas också i vissa webbläsare när besökaren för musen över länken.

Skärmdump på länkbeskrivning i Textmodulen

Så här gör du tydliga länkar:

• Skriv det viktigaste i en länk först.
  • Undvik att inleda länkar med ”Läs mer om…”, ”Gå till…”. Då slipper läsaren onödig information. Alla länkar ”går” någonstans och är ofta en fördjupning.
  • Låt inte flera länkar på samma sida med samma formulering leda till olika sidor. Ett vanligt exempel på detta är ”Läs mer”-länkar som upprepande gånger används i listor med nyhetspuffar på en och samma sida. Om du gör det måste du förtydliga varje länk med en title-text.
  • Om sidan som länken går till har en tydlig rubrik som passar i sammanhanget, kan rubriktexten användas som länktext. Då blir det lättare för användaren att avgöra att hon hamnat rätt.

Om man vill förtydliga länken ytterligare väljer man alternativet Länkbeskrivningstext och fyller i en beskrivning.

Skärmdump på hur man fyller i länkbeskrivningstext i Textmodulen

Om administratören har kryssat i att man skall aktivera utökat tillgänglighetsstöd så är det inställt så att användaren får upp en bekräftelseruta när den väljer att använda länkbeskrivningstext. Så om man har kryssat i att man ska använda länkbeskrivningstext och fyllt i en så öppnas detta fönster när man klickar OK:

Skärmdump på påminnelse om länkbeskrivning i Textmodulen