Färgväljaren

Om man väljer Välj egen färg så öppnas ett nytt fönster. Här kan man välja färg på olika sätt:

Färgskala

Skärmdump på välj ny färg

Här kan man klicka med musen i den stora rutan tills man hittar en färg man vill ha. För att få rätt ton så kan man dra i markören i mitten av rutan (i detta fall pekar markören på blå färg). Den aktuella färgen visas under Granska. Du ser RGB-värdet (Röd-Grön-Blå)för den aktuella färgen. När du har hittat rätt färg klicka OK.

Ett annat sätt är att fylla i HSB-värdet (HSB är en förkortning för Hue (färgton)-Saturation (färgmättnad)-Brightness (ljusstyrka)). Det är en färgmodell för att ange färger. Värdet för färgtonen anger nyansen, färgmättnad är kulörens styrka medan ljusstyrkan är färgens klarhet.

Röd-Grön-Blå

Här kan man ange RGB-värdet för att hitta rätt färg. (Då anger man värdet för rött, grönt och blått. Exempelvis är [255 Röd 0 Grön 0 Blå] en röd färg. Och [255 Röd 255 Grön 255 Blå] en vit färg.

Skärmdump på RGB-flik på färgskala

Ett annat sätt är att fylla i HTML hexsträng. I HTML använder man hexadecimala nummer (som baseras på basen 16) för att ange färger (från tal 0-9, bokstav A-F). Färgkoder i HTML anges med sex siffror. De två första talen är mängden rött, tal tre till fyra är mängden grönt och tal fem till sex är mängden blått.

Webbsäkra färger

Skärmdump på fliken Webbsäkra färger på färgskala

Använd någon av följande "Webbsäkra färger" om du vill vara säker på att färgen inte blir kornig vid visning på bildskärmar med 256 färgers visning. Välj en färgruta och klicka OK.

Pipettverktyget

Med pipettverktyget kan man ta färgprov från en bild och spara den färg man vill använda. För att ta ett färgprov klicka på pipettverktyget (ikonen till höger ovanför Avbryt-knappen) . Ett fönster öppnas som visar en förstoring över allt vad du för musen över. Exempelvis om man för muspekaren över ikonen Publicera så kan man välja den gröna pilfärgen genom att klicka en gång med vänster musknapp på den (färgen låser sig då) och sedan välja OK.

SKärmdump på färgpipett
Behörighet! Denna funktion kräver att man har behörigheten "Lägg till egna färger".