Hjälpwebb

Versioner

Versioner är ett smidigt sätt att arbeta med utformning av nytt innehåll och de ger dig även möjlighet att återgå till en sidas tidigare utseende och innehåll, om du skulle ångra en ändring. Alla sidor finns i minst två versioner, en publicerad och en opublicerad arbetsversion. Där utöver finns det även upp till fem tidigare publicerade versioner av sidan och ett antal versioner som du själv har sparat aktivt.

Under ikonen Visa och alternativet Versioner kan du se vilka versioner som finns av sidan du står på. Det finns två typer av versioner:

  • Sparade versioner
  • Tidigare publicerade versioner

Du kan välja att titta på en version av sidan för att avgöra om du vill fortsätta jobba med just den versionen eller återta en äldre version och publicera den som ersättning av den nuvarande arbetsversionen.

När du väljer Versioner visas en ny vy till höger i innehållsytan:

Alternativet Visa i Verktygsfältet

Tidigare publicerade versioner

Här ser du en lista över tidigare publicerade versioner. När du markerar en tidigare version i listan så visas versionen i mittenspalten och du kan se ett blått band överst som visar vilket datum versionen är ifrån. Du kan välja att återta versionen. Du kan också klicka på Visa för att se de metadatavärden som hör ihop med versionen. Eftersom metadata är versionerat följer eventuella förändringar av metadatavärden med den version du väljer.

Du kan ändra hur många tidigare publicerade versioner som ska sparas genom att lägga till följande rad i sitevision.properties. Exempelvis om du vill spara 25 tidigare publicerade versioner istället för 5:

##

## Number of auto-saved published versions

sitevision.maxAutoSavedVersions=25

Sparade versioner

Högst upp till höger är det en meny där du kan du byta från Tidigare publicerade versioner till Sparade versioner. Här visas alltid Senast publicerad version. Det är den senaste publicerade versionen som finns tillgänglig.

Sparade versioner

Utöver den versionen kan du aktivt spara egna versioner och ge dem ett namn genom att välja Redigera och sedan Spara version.

Egenskaper på sida, Spara version

Så här gör du

För att titta på en version klickar du på ikonen Visa och väljer sedan alternativet Versioner. I listan till höger väljer du den version du vill öppna.

Versionen visas i redigeringsytan. Längst upp visas en blå informationslist där du kan se information om villken version du öppnat, samt datum och klockslag för när den sparades.

Längst till höger i den blå informationslisten kan du välja vad du vill göra med den version du öppnat. Välj Avbryt för att återgå till arbetsversionen av sidan. Välj Ta bort för att radera versionen (gäller enbart egna sparad versioner - du kan inte ta bort en tidigare publicerad version). Välj Återta för att öppna versionen i redigeringsläget och jobba med den för att sedan eventuellt publicera den.

Återgå från förhandgranskningsläge

Du kan se vilka metadatavärden som gäller för versionen genom att klicka på länken Visa till höger om rubriken Metadata. En lista med metadatavärden fälls då ut. Klicka på länken Dölj för att fälla in listan.

Visa metadatavärden för version

Versioner spar bara en version av innehållet på sidan, inte strukturen. Versioner gäller bara en sida, inte hela webbplatsen.

Denna sida publicerades: 2016-06-13

Skriv ut PDF-avsnitt

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Missa inga nya rön, tips och tricks! Prenumerera på insite!

Hitta till oss!

SiteVision AB (huvudkontor)
Drottninggatan 18A
702 10 Örebro

Info: 019-17 30 30
Support: 019-17 30 39

Senaste Tweets