Länkar

SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar:

• interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen)
  • externa länkar (andras webbsidor)
  • länkar till e-postadresser
  • länkar till filer
  • länkar till bilder

Skapa en intern länk

Denna guide beskriver hur man skapar en intern länk i textmodulen.

1. Markera det ord du vill länka, exempelvis Webbkarta över www.foretaget.se. Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att man inte behöver komplettera med en länkbeskrivningstext.

2. Klicka på länkikonen i verktygsfältet (eller kortkommandot CTRL+L)

Skärmdump på skapa ny länk

3. Ett nytt fönster öppnas. Markera Intern webbsida till vänster och markera den sida som du vill länka till i strukturen till höger.

Skärmdump på skapa ny länk

4. Klicka OK.

Skapa en extern länk

1. Markera det ord du vill länka, exempelvis Företagets helponline. Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att man inte behöver komplettera med en länkbeskrivningstext.

2. Klicka på länkikonen i verktygsfältet (eller kortkommandot CTRL+L)

3. Ett nytt fönster öppnas. Markera Extern webbsida till vänster.

Extern länksida
  • Fyll i adressen till webbsidan som du vill länka till.
  • Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att du inte behöver fylla i någon länkbeskrivningstext.
  • Kryssa i "Öppnas i nytt fönster" om du vill att länken ska öppnas i ett nytt fönster.

OBS! Du behöver inte skriva http:// - det sköter systemet.

4. Klicka OK.

Skapa en e-postlänk i en textmodul

1. Markera e-postadressen du vill länka, exempelvis mitt.namn@foretaget.se. Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att man inte behöver komplettera med en länkbeskrivningstext.

2. Klicka på länkikonen i verktygsfältet (eller kortkommandot CTRL+L)

3. Ett nytt fönster öppnas. Fyll i adressen

OBS! Var noga när du markerar en e-postlänk. Markerar man mer än e-postadressen (tex ett mellanslag extra) så känner inte systemet automatiskt att det är en e-postlänk. Då får man själv fylla i e-postadressen.

Skärmdump på e-postlänk

4. Klicka OK.

Skapa en länk till en fil i en textmodul

1. Markera texten du vill länka, exempelvis Ledningsmöte oktober 2011. Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att man inte behöver komplettera med en länkbeskrivningstext.

2. Klicka på länkikonen i verktygsfältet (eller kortkommandot CTRL+L)

3. En länkväljare öppnas. Välj Fil i vänsterkant. Då visas Filarkivet och Filer på sidan. Markera filen som du vill länka till. Det krävs alltså att filen är uppladdad i filarkivet i SiteVision.

4. Fyll i Öppna i nytt fönster om du vill att länken skall öppnas i ett nytt fönster.

Skärmdump på länk till fil

Tillgänglighetstips! Vägledning för webbutveckling, R5 Skriv tydliga länkar

• Ange vilket format dokumentet har. Då blir det tydligare att länken inte går till en webbsida.
  • Filstorlek bör framgå i title-texten. Då blir det lättare att avgöra hur lång tid det tar att ladda ner dokumentet.
  • Dokument som inte är en webbsida ska öppnas i nytt fönster.

5. Klicka OK. Länken får olika utseende beroende på centrala inställningar (om man ställt in att länkar skall vara understrukna, om länkutseende är inställt som att visa ikon, typ och filstorlek bredvid kända filtyper.)

Inga centrala länkinställningar, bara formatmallsinställningar att länkar är rosa och understrukna

Inga centrala länkinställningar, bara formatmallsinställningar att länkar är rosa och understrukna

Länk med centrala inställningen "Visa ikon bredvid kända filtyper"

Länk med centrala inställningen "Visa ikon bredvid kända filtyper"

Länk med centrala inställningen "Visa filbeskrivning och storlek bredvid kända filtyper" + ikon

Länk med centrala inställningen "Visa filbeskrivning och storlek bredvid kända filtyper" + ikon

OBS! Ikon och länkbeskrivningstext visas ej i redigeringsläge, endast i förhandsgranska- och visningsläge.

Formatmallen för filbeskrivning och storlek ställs in under Webbplatsegenskaper -> Utseende -> Formatmallsmappning -> Länkbeskrivning

Länkning till grupps fil i Social Collaboration

Om Social Collaboration är aktiverat på webbplatsen visas även filerna för de grupper som användaren är medlem i. Om en fil laddas upp till en grupp via länkdialogen blir filen ej versionerad.

Skärmdump på länk till fil med Social Collaboration aktiverat

Skapa en länk till en bild i textmodulen

Det är inte så ofta man vill länka text till en bild utan oftast länkar man en bild till en webbsida eller en större variant av bilden. Här kan man läsa mer om länkar i bildmodulen.

1.Markera texten du vill länka, exempelvis Blombild. Helst ska länktexten vara så tydlig som möjligt så att man inte behöver komplettera med en länkbeskrivningstext.

2. Klicka på länkikonen i verktygsfältet (eller kortkommandot CTRL+L)

3. En länkväljare öppnas. Välj Bild i vänsterkant. Då visas Bildarkivet och Bilder på sidan. Markera bilden som du vill länka till. Det krävs alltså att bilden är uppladdad i bildarkivet i SiteVision.

4. Fyll i Öppna i nytt fönster om du vill att länken skall öppnas i ett nytt fönster.

Bildlänk

6. Klart!

Tips! Vill man öppna ett mindre fönster kan man ställa in fönstrets storlek under knappen Avancerat.