Högerklicka på en sida

Om man högerklickar på en sida i navigationsträdet så får man upp en snabbmeny där man kan välja olika alternativ. Man ser olika antal alternativ beroende på vilken behörighet man har.

Här är några av de vanligaste alternativen:

Kopiera/klistra in

Används för att kopiera och klistra in objekt på ett annat ställe i navigatorn.

Spara version

Används för att spara aktuell version av webbsidan.

Återta version

Används för att återgå till en tidigare version.

Uppdatera

Uppdaterar innehållet i trädet från servern. Gör detta för att se ändringar som gjorts av andra administratörer.

Kontrollera länkar

Här kan man starta en länkkontroll för externa länkar/interna länkar och underliggande sidor. Det går att kontrollera länkar i redigeringsläget eller på publicerad version.

Redigera sidans mall

För att komma till mallen som sidan baseras på.

Behörighet! Kräver behörigheten "Visa sidmallar".

Avpublicera

Avpublicerar objektet så att det ej är synligt i visningsläge. Ej publicerade objekt visas med en sidikon med ett rött kryss längst ned till höger på sidikonen.

Ett nytt fönster öppnas där man kan välja att bara avpublicera sidan som är markerad eller alla underliggande sidor:

Avpublicera sidan

Publicera omgående

För att kunna publicera en sida direkt utan att gå igenom publiceringsdialogen. Fungerar även med kortkommandot Shift + Publicera.

Behörighet! Kräver behörigheten "Publicera omgående".

Byt mall

Byter mall för aktuell sida.

Behörighet! Kräver behörigheten "Byt mall".

Ersätt mall rekursivt

Byter mall på flera sidor samtidigt. Ett nytt fönster öppnas där man bestämmer vilken mall man ska byta och varifrån den ska bytas.

Behörighet! Det krävs att man är inloggad som systemanvändaren för att man ska se detta alternativ.

Sortering

Underliggande sidor kan sorteras efter följande:

• Manuellt
  • Alfabetiskt (stigande/fallande)
  • Skapat datum (först/sist)
  • Metadata

Standard är att objekten sorteras Alfabetiskt stigande.

OBS! Sortering av exempelvis arkiv med väldigt många artiklar kan ta tid och belastar servern. Sortering efter metadata är extra krävande.

Manuell sortering

Vill man själv bestämma hur sidorna skall sorteras i navigatorn (eftersom strukturen i navigatorn efterspeglas i menyerna) så väljer man alternativet Sortering -> Manuell sortering. Spara. Därefter håller man nere shift och drar sidorna till rätt plats.

Sortera efter metadata

Om man vill sortera en gren/arkiv efter ett visst metadata så måste man ställa in detta på webbsidan/arkivet. Detta gör man genom att välja Egenskaper på sidan -> Allmänt -> Inställningar -> Sortera efter metadata.

Sortera efter metadata
Leta fram rätt metadatadefinition i listan. Klicka OK. Därefter får man högerklicka på webbsidan eller arkivet och välja Sortering -> Metadatasortering.
Sortering på metadata
Önskas sortering åt andra hållet väljer man Metadatasortering (omvänd ordning).

OBS! Omsortering sker endast vid:

• publicering
  • skapande av ny sida/artikel
  • byte av sortering till en annan metadatadefinition
  • vid val av omvänd ordning

Ändrar man ett metadatavärde ändras inte sorteringen innan någon av ovanstående punkter utförs.

Dölj i menyer

Döljer sidan för menymoduler.

Ta bort

Tar bort aktuell sida. Objekt som tas bort hamnar i papperskorgen.

Behörighet! Kräver behörigheten "Ta bort".

Byt namn

Byter namn på ett objekt. Avsluta namnbytet med att klicka Enter för att förändringen skall slå igenom.

Ny

Här kan man välja att skapa ett nytt objekt istället för att klicka på ikonen i verktygslistan. Objekten som kan skapas är webbsida, länk, webbplats, mapp, gruppmapp, arkiv och strukturobjekt.

Behörighet!
För att få skapa nya webbsidor krävs behörigheten "Skapa webbsida".
För att få skapa ny webbplats krävs behörigheten "Skapa webbplats".
För att få skapa nya länksidor krävs behörigheten "Skapa länk".
För att få skapa nya arkiv krävs behörigheten "Skapa arkiv".
För att få skapa nya mappar krävs behörigheten "Skapa mapp".
För att få skapa nya gruppmappar krävs behörigheten "Skapa gruppmapp".
För att få skapa nya strukturobjekt krävs behörigheten "Skapa strukturobjekt".

Egenskaper

Visar egenskaper för aktuell sida.