Fliken Marginaler på ett grid

Här ställer man in om man vill ha avstånd eller marginaler mellan de olika modulerna på sidan och hur stort det ska vara.

Avstånd (padding)

Avstånd är utrymmet mellan objektets kant och innehållet i ett objekt. Det går att ställa in avstånd i pixlar/em/procent upptill, nertill, till vänster och höger.

Marginaler (margin)

Marginaler är utrymmet mellan två objekt dvs utanför objektet. Det går att ställa in marginalen i pixlar/em/procent upptill, nertill, till vänster och höger.

Skärmdump på skillnaden mellan marginaler och avstånd

Standardinställningen är Ej inställd. Det går att välja enhet i listan:

• px - pixlar, fast mått
  • em - em, relativt mått, elastisk layout
  • procent - procent, relativt mått, flytande layout

När man har valt enhet, aktiveras rutan där man fyller i avstånd/marginal. Om man inte väljer enhet utan bara klickar på pil upp eller pil ner i avstånd/marginaler så blir det den enhet som är förvald på webbplatsen.

OBS! Både marginaler och avstånd läggs på den totala bredden. Vill man t.ex. att en sida skall skall vara 800 pixlar bred med 10 px marginal/avstånd till vänster och höger så sätter man bredden till 780 px, marginal/avstånd vänster 10 px och marginal/avstånd höger 10px.

Tillgänglighetstips! Vägledningen för webbutveckling, R91. Skapa en design som fungerar oavsett fönster- och skärmstorlek.

För att skapa en webbplats med flexibel bredd är grundalternativen en flytande eller elastisk layout.