Fliken Inställningar på ett grid

Rendering

Elementtyp (HTML 5)

Semantisk html innebär att man ska använda rätt element för rätt innehåll. Dvs för en lista ska man använda sig av <ul>, <ol>, <li>, för rubriker så ska <h[1-6]> användas osv. HTML5 inkluderar en mängd nya semantiska taggar som:

• DIV - en del av ett dokument.
  • HEADER - oftast den översta delen av hemsidan. Kan till exempel innehålla <h1>-<h6>, logotyp, sökfält med mera.
  • FOOTER - nedersta delen på en hemsida och kan till exempel presentera vem som skrev innehållet, eventuell copyright, relaterade länkar osv.
  • NAV - för navigationen på en sida, till exempel en meny.
  • SECTION- exempelvis ett kapitel. En hemsida kan struktureras upp i olika sektioner så som nyheter, introduktion och kontaktinformation.
  • ARTICLE - för till exempel kommentarer, bloggpost, forumpost och annan text och data som på något annat sätt kan användas utanför sidan, i till exempel en RSS-feed.
  • ASIDE - används för att skilja delar av innehållet från det som är det viktiga. Till exempel kan <aside> användas för citatblock, reklam, navigation el dyl i en <article>.
  • HGROUP - representerar en heading av en sektion. Elementet är till för att gruppera ett flertal <h1>-<h6> i en section. Användbart när det kan finnas flera nivåer av headings.
  • TIME - för att presentera ett datum eller en tid.
  • MARK- för att markera text för till exempel referenser.

Läs mer om html5:

http://www.w3schools.com/html5/html5_reference.asp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

http://www.vanseodesign.com/web-design/html5-semantic-elements/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.http://html5doctor.com/element-index/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elementtyp

Vertikal justering

Här anger man hur man vill att modulerna skall placeras på raden. Alternativen som man kan välja är:

• top
  • middle
  • bottom

Horisontell justering

Här anger man hur man vill att modulerna skall placeras kolumnvis. Alternativen är:

• left
  • center
  • right

Mellanrum

Här ställer man in ett mellanrum som modulerna alltid ska ha mellan varandra. Exempelvis om man har en kolumn där det finns tre moduler så staplas modulerna normalt på varandra utan mellanrum. Ställer man in ett mellanrum på 10 pixlar så visas de tre modulerna med ett mellanrum på 10 px. Sidan ser bättre ut och den som lägger till nya modulen slipper att göra en inställning varje gång.

Utan mellanrum mellan de tre modulernaFörstora bilden

Utan mellanrum mellan de tre modulerna

Mellanum 10 px mellan de tre modulernaFörstora bilden

Mellanum 10 px mellan de tre modulerna

Detta är en inställning som man brukar göra i sidmallarna för en innehållsyta.

Övrigt

Använd som innehåll på sidor

Denna ruta används automatiskt av systemet. Denna är som standard inte ikryssad men blir automatiskt ikryssad på alla layouter som ligger i en innehållsyta. Om man avmarkerar denna så kommer exempelvis inte sökmotorn att ta med denna layout i sökningen.