Exempel på användarprofil

Om man gör en anpassad vy med typen användarprofil innebär det att användaren måste logga in med en viss profil för att få se den vy som vi skapar. I detta fall är vår användarprofil Kunder, vilket innebär att man som användare måste ligga i mappen "Kunder" i katalogtjänsten för att få se viss information i högerspalten.

Utgångspunkten är en mall med två kolumner där högerspalten bara ska visa en speciell vy om man är inloggad som kund.

Det går inte att skapa anpassade vyer av layouter som innehåller innehållsytor/mallytor. Detta för att dessa ytor måste har unika id:n. Det innebär att det är samma id som kommer att skapas på alla vyer, vilket kommer att betyda att allt innehåll blir identiskt.

Skärmdump på utgångsläge för användarprofil

Gör så här:

1. Först måste man skapa en användarprofil. Detta gör man på Egenskaper för webbplats -> Säkerhet -> Användarprofiler.

2. Klicka på plusknappen för att lägga till en profil.

Skapa användarprofil

3. Ett nytt fönster öppnas. Ge användarprofilen ett namn ("Kunder") och klicka på plusknappen för att ange ett kriterie.

Lägg till kriterie

Här kan man välja olika typer. Vi väljer Katalogkriterie. Det innebär att man ska tillhöra en viss katalog i katalogtjänsten för att få se den vy vi ska skapa. I denna dialogruta går det också att ange Sufficient (tillräckligt) eller Required (krävs) om man lägger till flera kriterier för användarprofilen. Klicka OK.

Ett nytt fönster öppnas, dubbelklicka på <Ej konfigirerat katalogkriterie> eller egenskapsknappen.

Redigera ej konfigurerat kriterie

Ett nytt fönster öppnas där man får peka ut den katalog som ska ligga till grund för denna användarprofil, det vill säga katalogen Kunder. Klicka på Bläddra för att peka ut rätt katalog.

Rediger kriterie
Ett nytt fönster öppnas. Peka ut rätt objekt (Kunder) i katalogtjänsten. Klicka OK.
Peka ut rätt katalog i katalogtjänsten

4. Klicka OK och spara. Gå tillbaks till mallen eller den sida där en anpassad vy ska skapas.

5. Högerklicka på en layout och välj "Anpassade vyer -> Skapa anpassa vy". Ett nytt fönster öppnas:

Skapa kundvy, användarprofil

6. Fyll i ett vynamn och välj Användarprofil. Välj Nästa.

7. Steg 2 öppnas:

Steg 2 på användarprofil Kunder

Välj den användarprofil du vill skapa en vy för ( i detta exempel "Kunder"). I listan visas de användarprofiler som är uppsatta på webbplatsen. Saknas den profil du vill nyttja, gå till Egenskaper för webbplats ->Säkerhet ->Användarprofiler.

8. Klicka på Slutför. Nu visas enbart den layout som ska ha en anpassad vy under Innehåll:

Skärmdump på innehåll

9. Fyll på med innehåll som enbart ska visas för de personer som är med i mappen Kunder:

Resultat av anpassad vy kunder
10. För att återgå till standard, välj snabbikonen under Innehåll;
Återgå
6. En besökare som inte är kund, ser följande vy:
Ej kund
En besökare som är kund, ser följande vy:
Kundvy

11. För att återgå till den anpassade vyn Kunder, klicka på snabbikonen Anpassade vyer.

Återgå till anpassad vy Kunder