Lägg till befintlig användare/grupp från katalogen

Om användaren inte återfinns i listan kan de läggas till med hjälp av plusknappen, vilket öppnar ett  fönster för att söka eller bläddra fram en användare i uppsatta kataloger.

Tänk på att behörigheter ärvs! Lägger du till en användare på webbplatsen ärver den rättigheter till allt underliggande inklusive mallar, forum, fil/bildarkiv. Du kan dock avbryta ett arv genom att kryssa ur "Tillåt arv av behörigheter ovanifrån" eller kryssa ur en eller flera roller för berörda grupper/användare.

Sök

Här kan man söka efter användare i katalogtjänsten. Sökningarna är inte skiftlägeskänsliga d.v.s. ingen skillnad görs på sökning med stor eller liten bokstav.

Det går att söka på olika sätt:

• Användarnamn
  • Förnamn
  • Efternamn
  • E-postadress
  • Egen sökfråga

Användarnamn

Då fyller man i det användarnamn man söker efter i inmatningsfältet. Fyller man i exempelvis julius3 så söker den enbart på användarnamn julius3. Fyller man däremot i en stjärna (*) efter användarnamnet julius3 så söker den på allt som börjar med julius3.

Sök användarnamn
Markera den användare som du vill lägga till i listan och klicka OK. Alternativt dubbelklicka på användaren så läggs den till i listan över behörigheter.

Förnamn

Då fyller man i det förnamn man söker efter i inmatningsfältet. Fyller man i exempelvis peter så söker den enbart på förnamn peter.

Sök förnamn
Markera den användare som du vill lägga till i listan och klicka OK. Alternativt dubbelklicka på användaren så läggs den till i listan över behörigheter.

Efternamn

Då fyller man i det efternamn man söker efter i inmatningsfältet. Fyller man i exempelvis svensson så söker den enbart på användarnamn svensson.

Sök efternamn
Markera den användare som du vill lägga till i listan och klicka OK. Alternativt dubbelklicka på användaren så läggs den till i listan över behörigheter.

E-postadress

Då fyller man i den e-postadress man söker efter i inmatningsfältet. Fyller man i exempelvis info@foretaget.se så söker den enbart på denna e-postadress. Fyller man däremot i en stjärna (*) före @ så söker den på alla e-postadresser som slutar med foretaget.se.

Sök e-postadress
När användarna finns lagrade med för och efternamn två gånger så innebär det att de är lagrade som prenumeranter.
Markera den användare som du vill lägga till i listan och klicka OK. Alternativt dubbelklicka på användaren så läggs den till i listan över behörigheter.

Egen sökfråga

Här kan man fylla i en egen sökfråga som söker efter vilket attribut som helst som finns i katalogen. Sökfrågan skrivs inom parantes. Exempelvis om man vill få fram alla som har en inlagd titel i katalogtjänsten så skriver man (title=*).
Egen sökfråga
Markera den användare som du vill lägga till i listan och klicka OK. Alternativt dubbelklicka på användaren så läggs den till i listan över behörigheter.

Bläddra fram användare

Om användaren bläddras fram och webbplatsen har mer än en katalog uppsatt kommer alla kataloger att finnas tillgängliga.

Både användare, grupper och mappar kan användas för att tilldela behörigheter. Exempelvis om en mapp används kommer alla användare i mappen att tilldelas behörigheten.

Tilldela användaren/gruppen en roll

När du har hittat den användare som du vill lägga till så markera användaren i listan och klicka OK alternativt dubbelklicka på användaren i listan.

Lägg till användare i listan
Då läggs användaren till i listan under fliken Behörighet. Nu måste användaren tilldelas en roll (som finns till vänster). Kryssa för lämplig roll.
Tilldela användaren en roll

Om du glömmer att tilldela användaren en roll så tas användaren bort ur listan.