Rättigheter

Kryssa i de rättigheter rollen ska ha under fliken Allmänt. Rättigheterna är uppdelade på:

Skärmdump på fliken Allmänt

Generellt

Läsa:

Ger möjlighet att läsa sidor och filer. Innebär att användaren bara får läsa sidor, dvs användaren kommer aldrig att komma in i redigeringsläget utan bara se publicerade sidor.

Granska:

Ger möjlighet att granska publiceringssteg i visninsgläget trots att användaren bara har läsrättigheter.

Skriva:

Ger möjlighet att skriva sidor och filer. Behörigheten ger rätt att ändra på allt på webbplatsen, i fil och bildarkiv.

Ta bort:

Ger möjlighet att ta bort olika typer av objekt, såsom sidor/länkar/mappar/filer och bilder. Alla användare har dock rätt att ta bort moduler på webbsidorna.

Publicera:

Ger möjlighet att publicera sidor. Om en användare försöker publicera en sida utan denna rättighet och ett publiceringsflöde är skapat på sidan startas ett publiceringsflöde.

Skärmdump på publicera

Publicera med underliggande sidor:

Om användaren även skall få publicera underliggande sidor än den som är markerad så får man kryssa för detta alternativ. Används ihop med rättigheterna Publicera och Publicera omgående.

Skärmdump på publicera med underliggande sidor

Publicera omgående:

Ger möjlighet att publicera omgående utan att genomgå publiceringssteg med bland annat arbetsflöde, metadata, schemaläggning, länkkontroll.

Publicera omgående

Högerklicka och välj Publicera omgående eller håll nere SHIFT när du klickar på publiceraikonen så kommer du till Publicera omgående.

Publicera med trasiga länkar:

Ger möjlighet att publicera en sida trots att systemet säger att en länk är felaktig. Det kan t.ex. vara så att en server är tillfälligt nere och man vet att länken fungerar normalt. En kryssruta visas under länkkontrollen i publiceringsdialogen.

Fortsätt trots länkfel

Detta gäller bara om man i Webbplatsinställningar på webbplatsen (fliken Avancerade inställningar) har slagit på funktionen "Kontrollera interna/externa länkar vid publicering".

Kontrollera även underliggande vid länkkontroll:

Ger möjlighet att göra länkkontroll vid rekursiv publicering.

Lägga till absolut innehåll:

Ger möjlighet att lägga till absolut positionerat innehåll. Om en användare har denna rättighet kan användaren dra ut moduler och placera dem var som helst.

I mallen syns då ett alternativ Absolut innehåll ovanför innehållsytan. Markerar man denna så kan man dra ut innehåll som blir absolut positionerat.

Det visas också vissa ikoner som har med absolut innehåll att göra exempelvis Flytta layout.

Skärmdump på absolut innehåll

Kräver att du har aktiverat Tillåt absolut positionerat innehåll på webbplatsen (Egenskaper -> Webbplatsinstälningar -> Avancerade inställningar).

Navigator/Sidolist

Visa sidolist:

Ger användaren möjlighet att aktivera sidolisten, dvs listen till vänster som visar navigatorn och innehåll.

Visa sidmallar:

Ger användaren möjlighet att komma åt sidmallarna och ändra dem, men inte skapa nya mallar. Sidmallar hittas via menyn i Navigatorn.

Behörigheten krävs för åtkomst till sidmallsläget.

Skärmdump på sidmallar i navigatorn

Visa dekorationsmallar:

Ger användaren möjlighet att se och ändra dekorationsmallarna, men inte skapa nya dekorationsmallar. Dekorationsmallar hittas via menyn i Navigatorn.

Behörigheten krävs för åtkomst till dekorationsmallsläget.

Se dekorationsmallar

Visa filarkiv:

Ger användaren tillgång till filarkivet via menyn i navigatorn.

Denna rättighet har inget att göra med rättigheten att lägga till filer! De behörigheterna sätts direkt på bild- och filarkivmappen (i bild- resp filarkivet) på samma sätt som en sida behörighetsskyddas.

Skärmdump på filarkiv

Visa bildarkiv:

Ger användaren tillgång till bildarkivet via menyn i navigatorn.

Denna rättighet har inget att göra med rättigheten att lägga till bilder! De behgörigheterna sätts direkt på bild- och filarkivmappen (i bild- resp filarkivet) på samma sätt som en sida behörighetsskyddas.

Skärmdump på bildarkiv

Visa mobila vyer:

Ger användaren tillgång till mobila vyer via menyn i navigatorn.

Visa mobila vyer

Skapa

Skapa webbsida:

Ger möjlighet att skapa webbsidor. Visar ikonen för Webbsida i vänsterkanten när man har klickat på ikonen Ny sida i verktygslisten.

Skapa ny webbsida

Skapa gruppsida:

Ger möjlighet att skapa gruppsidor (grupper) i Social Collaboration. Visar ikonen Gruppsida i vänsterkanten när man klickar på ikonen Ny sida. En gruppsida går endast att lägga till i en gruppmapp.

Skapa webbplats:

Ger möjlighet att skapa webbplatser. Visar ikonen Webbplats i vänsterkanten när man har klickat på ikonen Ny sida.

Skapa länk:

Ger möjlighet att skapa länksidor. Visar ikonen Länk när man klickar på ikonen Ny sida.

Skapa arkiv:

Ger möjlighet att skapa nyhetsarkiv. Visar ikonen Arkiv i vänsterkanten när man har klickat på ikonen Ny sida.

Skapa mapp:

Ger möjlighet att skapa mappar i strukturen. Visar ikonen Mapp i vänsterkanten när man har klickat på ikonen Ny sida.

Skapa gruppmapp:

Ger möjlighet att skapa gruppmappar i Social collaboration för placering av gruppsidor. Visar ikonen Gruppmapp när man klickar på ikonen Ny sida.

Skapa strukturobjekt:

Ger möjlighet att skapa struktursidor, strukturmappar och strukturlänkar dvs kopior på befintliga sidor, mappar och länkar. Visar ikoner för dessa alternativ i vänsterkanten när man har klickat på ikonen Ny sida.

Skapa mall:

Ger användaren möjlighet att skapa nya mallar. Måste kombineras med rättigheten Visa sidmall så att man når sidmallarna.

Skapa gruppmall:

Ger möjlighet att skapa gruppmallar för att i sin tur kunna skapa gruppsidor i Social collaboration. Måste kombineras med rättigheten Visa sidmall så att man når sidmallarna.

Skapa mallkomponent:

Detta är en gammal behörighet som finns för bakåtkompabiliteten, den behöver alltså inte kryssas i. Det går inte att skapa nya mallkomponenter.

Skapa dekorationsmall:

Ger användaren möjlighet att skapa nya dekorationsmallar. Måste kombineras med rättigheten Visa dekorationsmall så man når dekorationsmallarna.

Skapa layout:

Ger möjlighet att skapa layouter på webbsidor och i mallar.

En layout är en behållare som talar om hur innehållet i den ska presenteras. Är det en radvis layout kommer innehållet i den att visas radvis, är det en kolumnvis layout kommer innehållet att visas kolumnvis. På layouterna ställer man också in olika egenskaper som ska gälla för mallen exempelvis bredder, marginaler, avstånd, bakgrundsfärger/bilder, kantlinjer osv.

Skapa länkad layout:

Ger möjlighet att skapa länkade layouter på webbsidor och i mallar. Dvs visa innehållet (i en redan befintlig layout på webbplatsen) på något annat ställe på webbplatsen.

Skapa mobil vy

Ger användaren möjlighet att skapa en mobil vy. Måste kombineras med rättigheten Visa mobila vyer så att man når vyerna.

Skapa gridrader och spalter

Ger användaren möjlighet att skapa gridrader och spalter när man har aktiverat Grids på webbplatsen. Det går då att högerklicka på en innehållsyta och lägga till en gridrad eller spalt.

Användaren får också tillgång till fliken Grid på moduler/layouter/grids/gridrader och spalter.

Skärmdump på fliken Grid på en gridrad

Utseende

Hantera sidlayout:

Denna rättighet krävs för att användaren ska få ändra på layouten på sidan. Detta innebär att man har rätt att högerklicka på en layout/modul och få upp följande Egenskaper:

Skärmdump på egenskaper på en modul

Det går att ställa in marginaler, avstånd, inställningar (bredd, höjd, överflöd) och utseende (bakgrundsfärg/bild, kantstreck och flöde).

Det går också att högerklicka på en sida, välja Egenskaper och få upp alternativet Utseende där man kan ställa in bland annat bakgrundsbild/färg och popup-fönster.

Skärmdump på utseende på en webbsida

Denna rättighet krävs också för att man ska få högerklicka på en modul eller layout för att spara en dekoration, i kombination med rättigheten "Hantera dekorationer".

Skärmdump på spara dekoration

Använder man absoluta mallar innebär denna rättighet att användaren har rätt att flytta moduler på sidan.

Rättigheten krävs för användaren ska kunna se inställningarna för och skapa Anpassade vyer.

Hantera webbplatsfärger:

Kryssar man i detta alternativ får användaren möjlighet att skapa och ändra de färger som är fördefinierade på webbplatsen. Användaren får tillgång till flikarna Webbplatsfärger och Färgmappning när de är inne på Egenskaper för webbplatsen.
Skärmdump på webbplatsfärger

Hantera formatmallar:

Kryssar man i denna får användaren möjlighet att skapa och ändra formatmallar. Om användaren går in på Egenskaper för webbplats ser den flikarna Formatmallar och Formatmallsmappning.
Skärmdump på formatmallsmappning

Hantera dekorationer:

Ger användaren rätt att gå in på fliken Dekorationer på Egenskaper för webbplats. Här hanteras både dekorationer och dekorationsmallar.

• En dekoration är en sparad inställning (av utseende och marginaler) på en modul eller layout. Kräver att man har rättigheten Hantera webbsidelayout för att man ska kunna göra en ändring på en sparad dekoration. Det går också att byta namn på dekorationerna.
  • En dekorationsmall är en sparad inställning på flera moduler eller layouter. Här kan man lägga till att dekorationsmallar kan användas av redaktörerna (när de har skapats under dekorationsmallar) och det går att byta namn på dem. Vill man dock ändra innehållet i dekorationsmallen krävs det att man har rättigheten Visa dekorationsmallar för att växla över till den vyn.

Denna rättighet krävs också för att man ska få högerklicka på en modul eller layout för att spara en dekoration, i kombination med rättigheten "Hantera webbsidelayout".

Använda fet och kursiv i text och tabell:

Ger möjlighet att själv välja om man vill använda fet eller kursiv stil i text och tabellmodulen. Då visas ikoner i verktygsraden för fet stil (b) och kursiv stil (i).

Skärmdump på verktygsfält med fet och kursiv

Lägga till egna färger:

Om man kryssar för detta alternativ får användaren själv lägga till färger på moduler/sidor. I e-postformuläret går det till exempel att välja en egen färg:

Skärmdump på välj annan färg

För att man skall kunna välja en egen färg som bakgrund på en sida eller en modul krävs dock även behörigheten Hantera webbsidelayout. Har man denna behörighet och högerklickar på en modul och väljer bakgrundsfärg finns alternativet <Välj annan färg...>

Hantera grids:

Ger användaren möjlighet att skapa och ändra grids på webbplatsen. Användaren får också tillgång till Lägg till grid i innehållsträdet genom att högerklicka på en innehållsyta eller layout.

Om man har denna behörighet bör man också ha behörigheten Skapa gridrader och spalter.

Hantera responsiv webb:

Ger användaren möjlighet att aktivera responsiv webb på webbplatsen samt lägga till och administrera brytpunkter.

Om man har denna behörighet bör man också ha behörigheten Använda responsiv webb.

Använda responsiv webb:

Ger användaren möjlighet att använda responsiv webb (egentligen brytpunkter) på moduler/layouter/grids/gridrader/spalter.

Webbsideinställningar

Hantera prenumerationer:

Ger användaren rätt att nå prenumerationsfliken på webbsidorna. Det går då att aktivera en prenumerationssida, ändra e-postmeddelande vid utskick, importera en textfil med prenumeranter samt se vilka som prenumererar på en sida.

Skärmdump på prenumeration

Hantera statistik:

Ger möjlighet att högerklicka på en sida, välja Egenskaper och därefter fliken Statistik.
Skärmdump på statistik

Hantera metadatafält:

Ger användaren möjlighet att skapa och ändra på metadatafält.

Fyller man i denna har användaren rätt att gå in och ändra på metadatafälten som finns på webbplatsen. Dvs på fliken Metadata ser man både Egenskapsknappen och Ta bort-knappen:

Skärmdump på ta bort och egenskaper på metadatadefinitionen

Byta mall:

Kryssar man i detta alternativ visas alternativet "Byt mall" när man högerklickar på en webbsida i redigeringsläget. Om innehållsytorna har samma namn kan man då enkelt byta mall på en webbsida.

Systemanvändaren kan även se alternativet Ersätt mall rekursivt.

Skärmdump på byt mall

Administration

Hantera katalogtjänstinställningar:

Tillåter att en användare ser fliken Katalogtjänster under Säkerhet. Här kan man bestämma om man ska lägga till eller ta bort en katalogtjänst på webbplatsen.

Skärmdump på katalogtjänstfliken

Ändra lösenord:

Tillåter att en användare dubbelklickar på en användare i listan över användare och byter lösenord på den. Detta kräver att rutan Tillåt förändring av katalogtjänstens data är ikryssad på Egenskaper för katalogtjänsten (under fliken Avancerat) så att man har rätt att skriva i katalogtjänsten. För att nå säkerhetsfliken där man når lösenorden krävs det att man har behörigheten Hantera behörigheter.

Skärmdump på ändra lösenord

Har du denna rättighet måste du dock veta det gamla lösenordet för att byta lösenord. Systemanvändaren kan byta lösenord utan att ange gammalt lösenord.

Hantera behörighet:

Ger möjlighet att ändra behörigheter för befintliga användare samt ge ut nya rättigheter. Denna rättighet bör endast delas ut till serveradministratörer.
Skärmdump på behörighetsfliken

Sorteringsordningen av rollerna är viktig. Den roll med högst behörighet (flest rättigheter) ska ligga överst i listan. Detta eftersom rättigheten Hantera behörigheter ger möjlighet att ändra den egna behörigheten och underliggande.

Behörigheten Hantera roller (rolladministratör) ger rätten att sortera roller, se nedan.

Det går att lägga till nya användare och ge dem roller. Dock inte högre roll än den roll den som ändrar har. Det går att ta bort användare.

Hantera roller (rolladministratör):

Ger användaren möjlighet att skapa nya roller och ändra i befintliga roller. Denna rättighet bör endast delas ut till serveradministratörer. Denna behörighet måste kombineras med Ändra behörighet.

Sorteringsordningen av rollerna är viktig eftersom man har rätt att ändra till behörigheter som motsvarar den egna behörigheten och de roller som ligger under. Därför skall den behörighet som är högst (flest rättigheter) ligga överst i listan.

Låsa upp sidlås:

Ger användaren rätt att låsa upp andras sidlås förutsatt att man har slagit på den funktionen i Webbplatsinställningar på webbplatsen (fliken Avancerade inställningar). När man klickar på en modul på en sida med ett sidlås på får man upp följande fönster:

Skärmdump på lås upp sidlås

Det står vilket användarnamn som låst sidan och om man har denna behörighet får man en kryssruta med rätt att låsa upp sidan. Det går också att gå in på webbplatsen och se vilka sidor som är låsta, och eventuellt låsa upp dem.

Låsa upp publiceringslås:

Ger användaren rätt att låsa upp tidsstyrda webbsidor. När man klickar på en sida med en tidsstyrning får man upp följande fönster:

Avbryt tidsstyrd publicering

Hantera egenskaper för webbplats:

Ger möjlighet att ändra på de flikar under Egenskaper för webbplats som inte har en egen behörighet under webbplatsen eller det som finns under Allmänt (det ser alla). Man får dock inte ändra metadatafält, det finns det en särskild behörighet för.

Skärmdump på egenskaper för webbplats

Under Webbplatsinställningar ser man alla flikar. Under Meddelanden ser man alla flikar. Under Utseende ser man bara punktlistor. Under Säkerhet ser man flikarna åtkomstkrav, inloggningskonfiguration, aktiva användare och användarprofiler.

Hantera egenskaper för server:

Serverobjektet ser man enbart om man är inloggad som systemanvändare, så denna rättighet är onödig att kryssa i för andra roller.

Skärmdump på serverobjektet

Exportera och importera sidor:

Ger möjlighet att exportera och importera sidor/webbplatser. Denna rättighet bör endast delas ut till serveradministratörer. Det går då att högerklicka och exportera hela webbplatsen eller delar av webbplatsen som en kopia.

Man får också rättigheten att importera webbplatser som tidigare blivit exporterade från webbplatsen (eller om man har lagt till en sva-fil). När man skapar en ny sida finns alternativet Importera sidor.

Skärmdump på importera webbplats

Avancerad konfiguration

Hantera element i HEAD:

Ger möjlighet att göra egna tillägg för RSS, Schema, CSS och Javascript i head. Ger användaren rätt till fliken Allmänt -> Tillägg i HEAD.

Skärmdump på egna element i head

Hantera funktioner för utvecklare:

Ger tillgång till högerklicks-alternativet "Redigera fil" för att snabbt kunna ändra t ex css- eller javascriptfiler i filarkivet oavsett var man står i Navigatorn.

Ger också möjlighet att lägga in kod i SiteVisions CSS . Ger användaren rätt till knappen Egna tillägg till CSS-fil under fliken Webbplatsinställningar ->Avancerade inställningar.

Kräver att man har behörigheten "Egenskaper för webbplats" för att se fliken Avancerade inställningar där denna inställning finns.

Skärmdump på egna tillägg i css

Hantera Logica ME:

Ger möjlighet, för de som har licens för denna funktionalitet, att hantera Logica ME på webbplatsen.

Arbetsflöden

Övervaka publiceringsflöden:

Ger användaren möjlighet att få knappen "Åtgärda aktuellt flöde" aktiv i ett publiceringsflöde.

Hantera publiceringsflöden:

Ger användaren möjlighet att få skapa, ta bort och ändra arbetsflöden. De får även rätt att bestämma om arbetsflöden skall kunna ärvas.

Sök

Ändra sök-prioritet

Ger användaren möjlighet att ställa in "Prioritet" på Sök-fliken när denne väljer egenskaper på en sida/fil/bild. Ett objekts prioritet inverkar på hur högt upp det kommer i sökresultat.

Prioritet

Hantera externa sökmotorer

Ger användaren tillgång till fliken Externa sökmotorer på webbplatsen där bl a Sitemaps-inställningar kan göras.

Hantera egna sökindex

Ger användaren tillgång till fliken Egna sökindex på webbplatsen.

Användaren kan hantera befintliga egna index men för att kunna lägga till nya egna index krävs även rättigheten Skapa eget sökindex.

Skapa eget sökindex

Ger användaren möjlighet att lägga till eller ta bort egna sökindex.

Notera att rättigheten Hantera egna sökindex krävs för att få tillgång till Egna sökindex-fliken där nya index kan skapas eller tas bort.

Grupper

Hantera valbara vyer:

Rättighet för gruppadministratörer i Social Collaboration. Ger möjlighet att välja vilka valbara vyer som ska synas för alla gruppmedlemmar på en gruppsida, i vilken ordning och var de ska placeras.

Hantera grupper:

Rättighet för gruppadministratörer i Social Collaboration. Ger möjlighet att lägga till gruppmedlemmar och gruppadministratörer, göra inställningar på grupper samt sätta grupptyp och gruppstatus.

Använda grupper:

Ger behörighet att arbeta i gruppen exempelvis genom att skriva inlägg och ladda upp filer. Denna rättighet ingår i rollen Gruppmedlem.

Fastställa version:

Ger möjlighet att fastställa version på en fil på en gruppsida i Social Collaboration.

Skapa slutna grupper:

Ger möjlighet att skapa slutna grupper i Social Collaboration. I kombination med rättigheten "Hantera grupper" ges även möjlighet att sätta om grupptyp till sluten på en befintlig öppen grupp.

Hantera gruppaktiviteter:

Ger möjligheten att ta bort och ändra uppgifter och händelser som andra personer har skapat. Ingår i rättigheten "Hantera grupper".

Skärmdump på makera alla

Markera alla

:

Det finns möjligheten att markera alla rättigheter genom att klicka på knappen "Markera alla".

Avmarkerar alla

:

Det finns möjligheten att avmarkera alla rättigheter genom att klicka på knappen "Avmarkera alla".

Roller är globala per webbplats. Det innebär att de gäller för hela webbplatsen och oavsett var på webbplatsen en förändring sker så slår den igenom överallt.