Inloggningskrav

Under fliken Inloggningskrav kan man lägga till krav för att man skall få behörighet till en viss roll. Det kan till exempel vara att man måste ha en viss IP-adress eller att man använder sig av en säker inloggningsmetod.
Skärmdump på fliken Inloggningskrav

Lägg till inloggningskrav

För att lägga till ett krav, klicka på Lägg till. Lägger man till flera krav så måste man ange om det skall räcka med ett krav (sufficient) eller om alla krävs (required). Ett nytt fönster öppnas:

ip-krav

IP-adressområde

Här kan man fylla i ett IP-adressområde, där användaren måste befinna sig i detta IP-adressområde för att få tillgång till den aktuella rollen.

Om man har två olika IP-range som skall gälla så måste man skapa två olika (identiska) roller, där man sätter ett IP-range för respektive roll.

Kontrollflagga

Det finns också en kontrollflagga där man kan ange

• Sufficient - Eller-krav där det räcker om det ena eller det andra inloggningskravet är uppfyllt (OR)
  • Required - Och-krav där det krävs att båda kraven är uppfyllda för att tillhöra en roll (AND)

Det går att lägga till fler IP-range på en roll men då är det viktigt att man sätter kontrollflagga Sufficient på kraven dvs att användaren måste uppfylla det ena eller det andra kravet på IP-adressområde.

Lägger du bara till ett inloggningskrav behöver du inte bry dig om kontrollflaggan, eftersom det krävs att detta krav ska uppfyllas.

Säker inloggningsmetod

Säker inloggningsmetod

Här kan man fylla i att användaren måste ha en säker inloggninsmetod för att få tillgång till rollen. Det går att välja mellan webtoken, smstoken, secureid, testlogon, mIDStatic, mIDOnline eller LDAP.

Skriptkrav

Skriptbart krav

Här kan man fylla i ett javaskript för att kontrollera att användaren är behörig till rollen.

Rättigheter cachas normalt för att uppnå så hög prestanda som möjligt. Notera dock att Skriptbara krav inte cachas! Detta innebär att skriptbara krav körs/exekveras varje gång någon modul eller funktion kontrollerar behörigheter eller rättigheter. Det är viktigt att ditt skript utformas för att exekveras så effektivt som möjligt.

Ta bort inloggningskrav

För att ta bort ett inloggningskrav, markera det i listan och klicka på knappen Ta bort.

Egenskaper

Vill man ändra på ett inloggningskrav, markera den i listan och välj Egenskapsikonen.

Sortera

Vill man sortera inloggningskraven så markerar man ett krav i listan och klickar på ikonen pil upp eller pil ner.