Bildstorlekar

Här kan man ställa in fördefinierade bildstorlekar som kan användas i bloggmodulen (så att bloggare kan välja mellan olika bildstorlekar), i den vanliga bildmodulen och/eller i det förenklade redigeringsgränssnittet.

Tips! I den vanliga bildmodulen kan det exempelvis vara bra att skapa bildstorlekar som passar i mittenspalten respektive högerspalten, då det är vanligt att redaktörerna på webbplatsen inte vet dessa mått.

Skärmdump på fliken bildstorlekar

Lägg till bildstorlek

Klicka på plusknappen för att lägga till en bildstorlek. Ett nytt fönster öppnas:

Ny bildstorlek

Redaktionell information

• Namn
    Visas i bildmodulen och bloggmodulen som val över bildstorlekar
  • Beskrivning
    Visas som en tooltip i bildmodulen när man för musen över filternamnet.
  • Använd som förvald i bildmoduler
    Kryssa i för att välja bildstorleken som förvald när nya textmoduler läggs ut på webbsidor. Endast en bildstorlek kan vara förvald i taget.

Storlek

Här ställer man in storleken enligt samma princip som gäller när man skalar om bilder i bildmodulen. Man anger max bredd och max höjd så går den antingen på bredd eller höjd. Det går inte att ange ett exakt mått som den ska skala om alla bilder till, det skulle bli oproportionerligt. Om bredden är det viktiga så fyller man i rätt mått på max bredd och överdriver max höjd.

Dessa fördefinierade storlekar kan man sedan använda i bildmodulen eller i bloggmodulen:

I bildmodulenFörstora bilden

Fördefinierad storlek i bildmodulen

I bloggmodulenFörstora bilden

Fördefinierad storlek i bloggmodulen

Denna funktion kräver att man har behörigheten "Egenskaper för webbplats"

Ta bort bildstorlek

Markera en bildstorlek i listan och klicka på minusknappen för att ta bort en bildstorlek. Om den används av någon bild så kommer bilden fortfarande att visas i denna storlek.

Egenskaper för bildstorlek

Markera en bildstorlek i listan och klicka på egenskapsknappen för att ändra någon inställning. Samma inställningar visas som när man kickade på plusknappen för att skapa en bildstorlek. Det går också att nå dessa inställningar genom att dubbelklicka på en bildstorlek i listan.

Sortera bildstorlekar

Det går att sortera bildstorlekarna i listan genom att markera dem och klicka på pil upp/pil ner.