Fliken Webbplatsfärger

Här kan du lägga till webbplatsfärger. Det är dessa färger som finns att välja i de dialogrutor där användaren får välja färg. Här är det bra att lägga till företagets färger så att de blir lättillgängliga att använda för de som ska använda verktyget. Detta hjälper till att skapa ett enhetligt utseende på webbplatsen.

Skärmdump på fliken Webbplatsfärger

Lista med webbplatsfärger

I vänsterdelen visas de olika färgerna. Namnen och ordningen som visas här är densamma som visas i de olika modulerna som använder färgerna. Längst ner finns ikoner för att skapa ny färg och ändra ordning på färgerna.

Lägg till webbplatsfärg

För att lägga till en färg klickar man på plusknappen. En text Nyskapad färg visas i den vita rutan till vänster. För att ändra namnet på den klickar du i namnfältet till höger och skriver in ett nytt namn.

I beskrivningsfältet går det att lägga en extra beskrivning till färgen. Denna text kommer att synas som alternativtext när du för musen över denna färg i exempelvis textmodulen.

Välj en Färg genom att klicka på knappen Välj färg. Ett nytt fönster öppnas där du kan välja färg genom en färgskala, RGB, webbsäkra färger eller genom att ta en färg med hjälp av pipettverktyget. Läs mer om hur du väljer färger under Färgväljaren.

Enligt WCAG 2.0 ska kontrastförhållanden för vanlig text vara minst 4.5:1. Du kan enkelt mäta kontrast själv med verktyget Contrast Analyser. Här finns det gratis att ladda ner: www.paciellogroup.com/resources/contrastAnalyser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ändra webbplatsfärg

För att ändra en färg så markerar man färgen i listan. Klicka på knappen Välj färg. Ett nytt fönster öppnas där du kan välja färg genom en färgskala, RGB, webbsäkra färger eller genom att ta en färg med hjälp av pipettverktyget. Läs mer om hur du väljer färger under Färgväljaren.

För att ändra namnet på färgen klickar du i namnfältet och skriver in ett nytt namn.

Sortera webbplatsfärger

För att sortera färger, markera en färg och klicka sedan på ikonen för att flytta upp eller flytta ner en färg i listan.

Aktivera högkontrastfärg

Denna kryssar man i om man vill använda högkontrastfärg. Välj sedan färg under Högkontrastfärg. När besökarna har valt att visa webbplatsen i anpassat läge med höga kontraster så visas höga kontrastfärger istället för vanliga färger. Om ingen högkontrastfärg är vald visas vanliga färger.

Denna ska man fylla i om man vill använda SiteVisions modul "Anpassa webbplatsen" och alternativet Kontrast.

Behörigheter

Här kan man styra vem som har behörigheter att använda vissa färger. Markera den färg som ska behörighetsstyras och klicka på knappen Behörigheter. Då visas alla moduler och roller som finns uppsatta på webbplatsen. Klicka ur de moduler/roller som du inte vill att färgen ska kunnas användas i.

Skärmdump på inställning av behörigheter färger

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Hantera webbplatsfärger".