Fliken Formatmallar

Formatmallar är förinställda typsnitt som används för textformatering på webbplatsen. De lagras centralt vilket innebär att det är enklare att ha kontroll över dem. Centrala formatmallar ger ett enhetligt utseende på webbplatsen och underlättar en re-design.

Skärmdump på fliken Formatmallar

Under Formatmallar visas en lista över de formatmallar som finns på webbplatsen. Här går det att lägga till fler formatmallar. Det finns ingen begränsning i antal formatmallar eller i namngivningen av dem.

Det går inte att ta bort formatmallar, men det går att behörighetsstyra dem så att de inte syns för alla roller.

Lista med formatmallar

I vänsterdelen visas de olika formatmallarna. Namnen och ordningen som visas här är samma som i de olika modulerna som använder formatmallar. Längst ner finns ikoner för att skapa ny formatmall samt ändra ordning på dem.

Lägg till formatmall

Klicka på plusknappen för att lägga till en formatmall. Ett nytt fönster öppnas där det går att göra inställningar för en ny formatmall.

Ändra formatmall

För att ändra en formatmall, markera den i listan och klicka på knappen Egenskaper.  Ett nytt fönster öppnas med inställningarna för just den formatmallen.

Sortera formatmallar

Med hjälp av ikonerna pil upp/pil ner går det att sortera formatmallarna i den ordning som önskas. Se till att brödtext ligger överst eftersom om en modul saknar formatmall används den som ligger överst i listan.

En rekommendation är att sortera listan så att formatmallar märkta som styckeformatmallar ligger överst och följs av teckenformatmallar. Rubrikformatmallar sorteras i fallande ordning inom gruppen av styckeformatmallar.

Läs mer om stycke- och teckenformatmallar.

Information

Till höger visas information om den formatmall som är markerad i listan.

Förskapade formatmallar

En grunduppsättning av formatmallar finns automatiskt med vid skapandet av en ny webbplats. Det är styckeformatmallen Brödtext, rubrikformatmallarna Sidrubrik och Underrubrik, samt BODY. Alla inställningar på de formatmallarna är naturligtvis ändringsbara.

Använda egna teckensnitt?

Hur gör jag för att använda egna teckensnitt? Det är enkelt! SiteVision har stöd för både Google fonts och Web open font format. Läs gärna vårt inspirerande blogginlägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om hur du kan använda Google fonts.

Denna funktion kräver att du har behörigheten "Hantera formatmallar".